Israëlische troepen verzamelen nabij Gaza, dodentol loopt op

Israëlische soldaten in de buurt van de Israëlische stad Sderot. ©AFP

Israëlische troepen zijn donderdag naar de grens met Gaza getrokken. De raket- en luchtvallen tussen Israël en Gaza hebben al aan 90 mensen het leven gekost.

Het Israëlische leger stuurde donderdag troepen naar de grens met Gaza. Dat zeggen verschillende lokale nieuwszenders. De kans op een grondoffensief wordt groter nu premier Benjamin Netanyahu een voorstel tot staakt-het-vuren van Hamas heeft afgewezen.

Er vielen afgelopen dagen bijna 90 doden: zes Israëliërs en 83 Palestijnen, van wie 17 kinderen. Er zijn ook honderden gewonden. Volgens het Israëlische leger heeft Hamas al bijna 1.500 raketten afgevuurd op Israël. Zelf voerde het honderden bombardementen uit op Gaza. Israël besliste zijn militaire operaties tegen de Gazastrook nog uit te breiden, melden lokale media.

Zeven jaar

Het conflict tussen Israël en Hamas, de islamitische beweging die aan de macht is in Gaza, duurt voort. Het is zeven jaar geleden dat de twee zo hard clashten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vroeg de Palestijnse president Mahmoud Abbas de raketaanvallen te stoppen. 'Er is nood aan een de-escalatie van de spanningen. Israëliërs en Palestijnen verdienen op een gelijkwaardige manier vrijheid, waardigheid, veiligheid en voorspoed', tweette Blinken.

Eerder spraken Blinken en de Amerikaanse president Joe Biden met de Israëlische premier. Ze benadrukten allebei dat het geweld moet stoppen, maar dat Israël wel het recht heeft zichzelf te verdedigen. Washington stuurt een gezant naar Israël en de Palestijnse gebieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud