Advertentie

Jemen blijft centrum van terreuralarm

De ambassade van de VS in Jemen. - Foto: EPA/Yahya Arhab ©EPA

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vragen dat al hun staatsburgers Jemen 'zo snel mogelijk en op eigen verantwoordelijkheid' verlaten. Beiden blijven bezorgd over mogelijke aanvallen van Al Qaida in de regio.

Het wereldwijde terreuralarm dat de Verenigde Staten afgelopen vrijdag afkondigde, wordt meer en meer toegespitst op één specifiek land. Hoewel in het hele Midden-Oosten 19 ambassades nog een hele week dicht blijven, gaat het terreuralarm in Jemen nog een stapje verder.

De Amerikaanse overheid verhoogde het terreuralarm in het land naar het allerhoogste niveau, wat inhoudt dat Amerikaanse staatsburgers gevraagd worden het land zo snel mogelijk te verlaten. Overheidspersoneel dat niet per se in Jemen moet zijn, moet ogenblikkelijk vertrekken. Door een gebrekkige infrastructuur ter plaatse en minimumbezetting in de plaatselijke ambassade zal de overheid geen centraal gestuurde evacuatie organiseren. Iedereen moet 'zelf plannen maken om het land zo snel mogelijk te  verlaten'.

Ook de Britse overheid adviseert al haar burgers niet naar Jemen te reizen en de daar aanwezigen om zo snel mogelijk het land te verlaten. Dinsdag al zou het personeel van de ambassade geëvacueerd worden, 'vanwege een toegenomen bezorgdheid omtrent de veiligheid', zo klinkt het.

Telefoongesprek

De onrust over Jemen is volgens regeringsbronnen terug te brengen op een onderschepte communicatie tussen Al Qaida-voorman al-Zawahiri en Nasser al-Wuayshi, voorman van de beweging Al Qaida in the Arabic Peninsula (AQAP), die in Jemen gebaseerd is. Zawahiri zou gevraagd hebben om afgelopen zondag een aanslag te plegen in Jemen.

Dat de topman van Al Qaida contact opneemt met de Jemenitische poot, doet volgens diplomatieke bronnen in de krant de New York Times vermoeden dat dat land de primaire uitvalsbasis is geworden voor de terreurorganisatie. Dit zou tegelijk de status van Nasser al Wuyashi serieus opvijzelen tot nummer twee van de organisatie.

Dit telefoontje verklaart volgens bronnen ook waarom het terreuralarm zo allesomvattend is. 'Dit was belangrijk, omdat de grote jongens hier aan het woord zijn en een wel zeer specifieke timing hadden voor de aanslag,' klinkt het bij een Amerikaanse official die ingelicht werd door de veiligheidsdiensten.

Drones

Dinsdagochtend hebben drones al 4 aan Al Qaida gerelateerde strijders omgebracht in Jemen. Eén van hen zou betrokken zijn bij het plan van Al Qaida om ergens rond de ramadan aanslagen te plegen. Hij zou ook figureren op de lijst van 25 gezochte Al Qaida-strijders in Jemen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud