Advertentie

Jemen smeekt Golfstaten om hulp

Inwoners van Taiz protesteerden tegen de inname van hun stad door de Houthi-rebellen. ©EPA

De Jemenitische autoriteiten weten zich geen raad meer met de strijd tegen de rebellerende Houthi's. Ze roepen de hulp van de Golfstaten in om de opmars van de sjiitische beweging in het zuiden van het land te stoppen. De Verenigde Naties waarschuwen intussen voor een burgeroorlog in het land.

Jemen zakt in sneltreinvaart weg in totale chaos. De autoriteiten van het land op het Arabische schiereiland slagen er maar niet in de opmars van de Houthi's te stoppen. De rebellerende sjiitische beweging controleert al verschillende maanden het noorden van het land. Sinds september vorig jaar zwaaien ze ook de plak in de hoofdstad Sanaa.

De komst van de Houthi's naar Sanaa was voor president Abd-Rabbuh Mansour Hadi het sein om op de vlucht te slaan. Hij verkaste in februari van dit jaar naar de zuidelijke havenstad Aden nadat de rebellen hem in de hoofdstad huisarrest opgelegd hadden.

Maar de Houthi's, die de steun genieten van Iran, lijken Hadi helemaal te willen verdrijven. Vorige week namen gevechtsvliegtuigen al eens het presidentiële paleis in Aden onder vuur. En afgelopen weekend stootten Houthi-rebellen door naar Taiz, de derde stad van Jemen en de laatste grote stad op weg naar Aden.

Wanhoop

De recente gebeurtenissen lijken de Jemenitische autoriteiten tot wanhoop te drijven. Ze zetten minister van Buitenlandse Zaken Riad Yassin er alvast toe aan de Arabische Golfstaten om hulp te smeken'Ik roep de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten op tussenbeide te komen om de opmars van de Houthi's te stoppen', zei Yassin in de krant Asharq al-Awsat.

©Mediafin/Mapbox/Openstreetmap

Van die raad maken Qatar, Bahrein, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Saudi-Arabië deel uit. Wat Yassin precies van die landen verwacht, liet hij in het midden. De oproep valt mogelijk niet in dovemansoren. Want de Saudische minister van Buitenlandse Zaken had maandag al gewaarschuwd dat de Golfstaten wel eens actie zouden kunnen ondernemen om Hadi te steunen.

'Als de kwestie in Jemen niet vreedzaam opgelost wordt, zullen we de nodige maatregelen nemen om de regio tegen de agressie van de Houthi's te beschermen', zei Saud al-Faisal. Het is geen geheim dat het Saudische regime de soenniet Hadi een warm hart toedraagt.

In het land dreigt een burgeroorlog. Ik denk niet dat iemand die kan winnen
Jamal Benomar
VN-gezant voor Jemen

De gezant van de Verenigde Naties (VN) voor Jemen, Jamal Benomar, vertelde de Britse openbare omroep BBC dat de Saudi's zich terecht zorgen maken over de situatie in Jemen. 'In het land dreigt een burgeroorlog. Ik denk niet dat iemand die kan winnen. Alleen via overleg kan een uitweg gevonden worden. Maar dan zijn toegevingen nodig van alle partijen om tot een compromis te komen', luidde het.

Aanslagen

De bezorgdheid over de situatie in Jemen nam toe nadat vorige week vrijdag meer dan 140 doden vielen bij bloedige aanslagen op sjiitische moskeeën in Sanaa. In die gebouwen hadden zich vooral Houthi's verzameld voor het vrijdaggebed.

De verdenking rustte meteen op Al Qaeda op het Arabische Schiereiland achter de terreur zat. Die sjiitische beweging voerde in het verleden al gelijkaardige aanslagen op Houthi's uit. Maar op Twitter eiste de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat de zelfmoordaanslagen op. Terreurexperts twijfelen evenwel aan die piste.

De bloedige acties vormden voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het signaal om hun troepen en onderdanen terug te trekken uit Jemen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud