'Jordaans gevechtsvliegtuig niet neergeschoten door IS'

De Jordaanse piloot (midden) viel in handen van IS. ©EPA

Het Jordaanse vliegtuig dat woensdag in Syrië is neergestort, is niet neergeschoten door de Islamitische Staat. Dat bevestigt Centcom, het commando van de Verenigde Staten voor het Midden-Oosten en Centraal-Azië, in een persbericht.

'De bewijzen geven duidelijk aan dat IS het toestel niet heeft neergeschoten, in tegenstelling tot wat de terroristische organisatie beweert', aldus Centcom. 

Een Amerikaanse verantwoordelijke verklaarde eerder dat de coalitie die strijdt tegen de Islamitische Staat (IS) momenteel de oorzaak van de crash in Raqa, in het noorden van Syrië, onderzoekt en bezorgd is over het lot van de piloot, maar dat het 'momenteel nog niet geweten is of het vliegtuig in panne viel of geraakt werd door vijandelijke schoten'.

Hij bevestigde wel dat de piloot van de F-16, een onderluitenant van 26, gegijzeld wordt. 'We ondersteunen alle inspanningen die geleverd worden om hem [de piloot] te redden, en we tolereren niet dat IS deze ongelukkige crash gebruikt om propaganda te voeren', aldus Centcom nog. In Jordanië zelf wordt emotioneel gereageerd op de gevangenneming van de jonge, pasgehuwde piloot. De overheid stelde vastberaden te zijn hem te zullen redden, en de koning 'volgt aandachtig' de inspanningen daartoe.

IS heeft een aanval tegen het vliegtuig en de gijzeling van de piloot opgeëist door op jihadistische websites foto's te tonen waarop IS-strijders de piloot omsingelen. Op een Facebookpagina van een aan IS gerelateerde groep werd eveneens een foto gepost waarop de gevangengenomen piloot te zien zou zijn.

Het is de eerste keer dat een vliegtuig van de coalitie tegen IS neerstort sinds het begin van de operaties in september. De toestellen voeren regelmatig aanvallen uit in de buurt van Raqqa, de 'hoofdstad' van de extremistische groep die grote delen van Irak en Syrië controleert.

Slechts een handvol landen voert luchtaanvallen uit boven Syrië. Naast de VS gaat het om Saudi-Arabië, Jordanië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. In totaal werden boven het land al 550 aanvallen uitgevoerd. Een groter aantal coalitieleden, waaronder België, bombardeert IS-stellingen in Irak.

VN-secretaris-generaal ongerust

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, uitte woensdag zijn ongerustheid over de piloot van het Jordaanse gevechtsvliegtuig. Hij vroeg dat de militair 'volgens de regels van het internationaal humanitair recht' zou worden behandeld.

Hij veroordeelde eveneens het gebruik van vaten met explosieven door het Syrische leger en riep alle partijen nog maar eens op het geweld te staken en een duurzame oplossing door overleg te zoeken

Mogelijk voormalig Belgisch toestel

Het lijkt erop dat de piloot aan de stuurknuppel van een voormalige Belgische F-16 zat. Volgens de foto's van IS is het neergehaalde toestel een F-16. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een van de 24 toestellen die België aan Jordanië verkocht in twee loten, in 2008-2009 en in 2011. Bij Defensie is daar voorlopig nog geen bevestiging van verkregen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud