Advertentie

Jordaanse regering valt na straatprotesten

De Jordaniërs protesteren al dagenlang aan het kantoor van premier Hani Mulki tegen de geplande belastingverhogingen. ©AFP

De Jordaanse koning Abdullah II heeft premier Hani al-Mulki vandaag gevraagd ontslag te nemen. Dat is een gevolg van dagenlange demonstraties.

Het ontslag volgt na de grootste betogingen in jaren. Duizenden Jordaniërs komen al dagenlang de straat op in de hoofdstad Amman om te protesteren tegen geplande belastingverhogingen. 60 betogers zijn aangehouden en 42 leden van de veiligheidstroepen zijn gewond geraakt, volgens politiechef Fadel al-Hamoud.

Woensdag startten de demonstraties van de vakbonden. Ze zwollen donderdag aan toen de regering hogere energieprijzen aankondigde. De onrusten kosten premier Mulki nu de kop.

Een regeringsbron meldt dat de koning aan Omar al-Razzaz, de minister van Onderwijs onder Mulki, heeft gevraagd een nieuwe regering te vormen. Razzaz was vroeger econoom bij de Wereldbank.

Werkloosheid

Ze eisten ook het ontslag van premier Mulki, die in mei 2016 was aangesteld om de economie en het ondernemingsklimaat te doen heropleven. Dat is nodig, want de vooropgestelde economische groei van 2,2 procent zal niet voldoende zijn om de werkloosheidsgraad van 18,5 procent, de hoogste in twintig jaar, te doen zakken.

De tot ontslag gedwongen Jordaanse premier Hani Mulki. ©REUTERS

Een van de eerste wapenfeiten van Mulki was een krediet van 723 miljoen dollar (617 miljoen euro) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF verwachtte in ruil wel dat de schuldgraad daalt van 96 naar 77 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegen 2021.

De Jordaanse regering wou daarom, met de goedkeuring van het IMF, de belastingen met 5 procent verhogen. Samen met de hogere energieprijzen moesten die belastingverhogingen jaarlijks 360 miljoen euro opbrengen.

Parlement

Mulki zei de voorbije dagen dat het niet aan hem is om de wet over de hogere personen- en vennootschapsbelasting te schrappen, maar aan het parlement.

Er zijn manifestaties doordat de regering overhaast de wet naar het parlement heeft gestuurd, zonder er eerst een uitgebreid debat over te voeren. De wet herroepen zal de lont uit die protesten halen.
Atef Tarawneh
Voorzitter Jordaans parlement

Daar had Atef Tarawneh, de voorzitter van het parlement, wel oren naar. 'In sommige gebieden in het koninkrijk zijn er manifestaties doordat de regering overhaast de wet naar het parlement heeft gestuurd, zonder er eerst een uitgebreid debat over te voeren. De wet herroepen zal de lont uit die protesten halen', aldus Tarawneh.

Vluchtelingen

In tegenstelling tot buurlanden als Saoedi-Arabië heeft Jordanië geen olierijkdommen. Het is afhankelijk van buitenlandse investeringen zoals de 6 miljard dollar (5,12 miljard euro) aan Amerikaanse hulp voor de komende vijf jaar.

Bovendien kreunt het land onder de gevolgen van de Syrische burgeroorlog. Jordanië vangt nu al 655.000 geregistreerde vluchtelingen op.

Begin dit jaar werd al een belastingverhoging ingevoerd en werden de subsidies op brood, belangrijk voor de armsten, afgeschaft. Die beslissingen moesten 650 miljoen euro opbrengen, maar deden Mulki's populariteit geen goed.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud