Advertentie

Jordanië executeert twee terroristen

Een Jordaans meisje met een foto van piloot al-Kassasbeh, tijdens een wake uit solidariteit met Japan ©REUTERS

Islamitische Staat (IS) toonde gisteren in een video dat de gevangen genomen Jordaanse piloot levend is verbrand. Jordanië reageerde met de executie van twee terroristen.

Het Jordaanse leger zweert de dood van de piloot te wreken. 'Het bloed van de martelaar zal niet vergeefs gevloeid hebben... en onze wraak zal even groot zijn als het verdriet dat alle Jordaniërs geraakt heeft', zei een militaire woordvoerder in een tv-toespraak. Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten wordt Sajida al-Rishawi, wier vrijlating door IS was geëist, woensdag bij zonsopgang geëxecuteerd. De vrouw was in 2005 ter dood veroordeeld in Amman.

De 26-jarige Jordaniër, Maaz al-Kassasbeh, viel op 24 december in handen van IS toen zijn F-16 in Syrië crashte. Hij voerde op dat ogenblik een raid uit op IS-posities in het kader van de internationale strijd tegen IS.

In de videofilm zou te zien zijn hoe de piloot levend wordt verbrand in een kooi. De gruwelijke, volgens de Amerikaanse zender NBC 22 minuten durende, video is gepost via een Twitteradres dat bekend is voor het propaganda voeren voor IS, meldde de Britse openbare omroep BBC. Het Jordaanse leger bevestigde tegenover de familie van de piloot dat hij werd omgebracht. De Jordaanse staatstelevisie zegt dat de moord al een maand geleden gebeurde. 

IS onderhandelde met Jordanië over de vrijlating van al-Kassasbeh en de Japanse journalist Kenji Goto. In ruil moest Sajida al-Rishawi, die een mislukte zelfmoordaanslag uitvoerde en in een dodencel zat, vrijgelaten worden. Jordanië vroeg een bewijs dat de piloot nog in leven was. Daarop verspreidde IS in het weekend een video waarop te zien was hoe de Japanse gijzelaar werd onthoofd.

Frankrijk

In een andere videofilm, die op islamitische fora en jihadistische sites werd verspreid, valt IS ook opnieuw Frankrijk aan. De organisatie zegt in Frankrijk over duizenden aanhangers te beschikken die bereid zijn om aanvallen uit te voeren.

Omringd door zes gewapende en gemaskerde mannen roept een jihadi in het Frans de moslims op om de miljoenen die in januari hun solidariteit met Charlie Hebdo betuigden, tot doelwit te nemen. Hij moedigt de moslims meer in het bijzonder aan om met een mes politieagenten en soldaten te lijf te gaan, om zo pistolen en geweren buit te maken. 

Dinsdag werden soldaten die in Nice Joodse instellingen bewaakten aangevallen door een man die gewapend was met messen. Een drietal soldaten werd gewond maar ze zijn niet in levensgevaar, de dader werd opgepakt.

IS roept voorts alle moslims in Frankrijk op het land te verlaten en naar de IS-gebieden in Irak en Syrië te komen. De extremisten eisen ook van president Hollande dat hij alle islamitische gevangen vrijlaat en een paspoort geeft zodat ze zich bij IS kunnen voegen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud