Jordanië kan Syrische vluchtelingen niet langer aan

Syrische vluchtelingen protesteren in de Jordaanse hoofdstad Amman. Het groeiende aantal Syriërs in het land zorgt voor spanningen met de Jordaanse overheid. (foto: Reuters)

Het aantal Syrische vluchtelingen in Jordanië is aan het ontsporen, schrijft Al Jazeera vandaag op z'n website. Dat staat in schril contrast met de uitlatingen van president Bashar al-Assad vandaag, die zei dat het Syrische conflict een "interne zaak" is.

Volgens Al Jazeera is de situatie in de Jordanische grensregio ronduit dramatisch. Iedere dag komen er nieuwe stromen vluchtelingen bij, vooral uit de regio van de grensstad Deraa. De Jordaanse overheid heeft een tentenkamp ingericht bij de stad ar-Ramtha, maar wordt stilaan onder de voet gelopen. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) en lokale islamitische liefdadigheidsorganisaties doen wat ze kunnen.

Maar terwijl de vrijwilligers de ene familie helpen, staan er al anderen te wachten, zegt de Qatarese zender. Sinds deze week zouden er al meer dan 150.000 vluchtelingen in Jordanië verblijven, veel meer dan in de andere buurlanden. Turkije, bijvoorbeeld, zou ongeveer een derde van dat aantal huisvesten.

De Jordaanse overheid kan de toestroom niet langer aan. Het grote aantal vluchtelingen zorgt voor spanningen in een land dat economisch er al niet te best voorstond. Zo slinkt de drinkwatervoorraad in het grensgebied zienderogen, gewone Jordaniërs vinden geen woningen meer. Bovendien beschuldigt het Syrische regime Jordanië ervan om rebellen te huisvesten. Jordanië zelf is als de dood voor zo'n scenario. In het verleden lag ar-Ramtha al op een beruchte smokkelroute voor drugs en sigaretten.

Wapensmokkel kan het land missen als kiespijn, al was het maar voor de eigen veiligheid. Ar-Ramtha is inderdaad een rekruteringsplaats geworden voor het Vrije Syrische leger, zegt Alan Harper, verantwoordelijke voor de UNHCR in Jordanië. 'We weten dat mensen terugkeren voor een waaier aan redenen, maar we kunnen niet al die mensen controleren. Er zullen ook heel wat mensen bij zijn die vrijwillig terugkeren'. Maar ondanks de moeilijkheden die de VN ervaart op het terrein, benadrukt Harper dat niemand de vluchtelingen onder druk zet om terug te keren: 'Wanneer de mannen terugkeren laten ze hun familie hier natuurlijk zeer kwetsbaar achter.'

Het geweld zou veel heviger zijn in het zuiden van het Syrië dan elders. Tot die conclusie kwamen de reporters van Al Jazeera na enkele gesprekken met net aangekomen vluchtelingen. Noer ed-Din al-Masri, die deze woensdag aankwam, beschreef de situatie in zijn dorp Atman, net ten noorden van Deraa. 'We werden drie dagen aan een stuk door onder vuur genomen, geen enkel huis staat nog recht. 'We vluchtten met bescherming van het Vrije Syrische leger van de ene plek naar de andere tot we aan de Jordaanse grens kwamen', zei de vluchteling aan de satellietzender.

Een andere anonieme vluchteling kwam helemaal van Homs, honderden kilometers ten noorden van Deraa. 'In totaal waren we met ongeveer tweehonderd mensen. We hebben kilometers in het donker gelopen, zonder geluid te maken. De mensen van het Vrije Syrische Leger hadden ons gezegd dat ieder geluid dodelijk kan zijn. Toen we aan de grens kwamen, waren er nog maar honderd van ons over'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud