Kinderen van ‘Belgische' jihadist naar Nederland

Een IS-strijder in de toen pas veroverde stad Mosoel, in 2014. ©REUTERS

Twee Nederlandse weeskinderen, wier ouders voor de terreurgroep Islamitische Staat vochten, zijn zondag aan Nederland overgedragen. Hun vader is waarschijnlijk een Belg.

De overdracht vond plaats in Ain Issa, in de buurt van de Turkse grens. Terwijl de twee Nederlandse weeskinderen aan de Nederlandse autoriteiten werden toegewezen, werden twaalf Franse kinderen aan de Franse autoriteiten overgedragen.

Volgens de Volkskrant hebben de twee naar Nederland gebrachte kinderen - een 2- en een 4-jarige - een Belgische jihadist als vader. Hun moeder is de IS-verdachte Karenia J., een Antilliaans-Nederlandse uit Zwolle die eerder dit jaar in Ain Issa overleed aan de gevolgen van ondervoeding en ziekte. Haar Belgische echtgenoot zou al eerder zijn overleden.

De kinderen zaten in kampen waar tienduizenden mensen verblijven die gevlucht waren van de gevechten rond het laatste IS-bolwerk in het oosten van Syrië. Op 23 maart riep een Arabisch-Syrisch Koerdische troepenmacht het einde van het kalifaat uit.

Er zitten meer dan 100 Nederlanders vast in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen, terwijl zo’n 450 Fransen die gelinkt zijn aan IS in gevangenissen en vluchtelingenkampen zitten. De Koerden roepen al maanden op tot de repatriëring van de vrouwen en kinderen van IS-strijders die in de vluchtelingenkampen verblijven. Vorige week werden twee Amerikaanse vrouwen en zes kinderen overgebracht naar de VS. Er werden ook repatriëringen naar Noorwegen en Oezbekistan georganiseerd. Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud