Koerdische troepen herwinnen terrein in Irak

Een archieffoto van de dam bij Mosul. ©AFP

Koerdische strijders hebben, dankzij Amerikaanse luchtsteun, zondag terrein gewonnen op de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) bij de Noord-Iraakse stad Mosoel.

De Koerdische troepen hebben zondag met Amerikaanse luchtsteun de grootste dam van Irak, ten noorden van Mosoel, heroverd op de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) die de dam tien dagen geleden in handen hadden gekregen. De dam verschaft water en elektriciteit aan het grootste deel van de regio en is noodzakelijk voor de irigatie van grote landbouwzones in de noordelijke provincie Ninive.

De Koerdische 'peshmerga's' veroverden eerder zondag ook de dorpen Telsqof en Risala, zo'n 30 kilometer ten noorden van de stad.

De Amerikanen voerden in de nacht van vrijdag op zaterdag een eerste fase van het heroveringsplan uit. Ze voerden bombardementen uit nabij de Mosul-dam en vijf steden in die regio, meldde het Koerdische persbureau Rudaw zaterdag. Volgens Koerdische peshmerga-strijders kwamen door de bombardementen zeker 20 IS-strijders om het leven.

Stuwdam

IS kreeg de stuwdam op 7 augustus in handen. De extremistische soennitische beweging is daardoor in staat steden onder water te laten lopen en de elektriciteits- en watervoorziening naar bepaalde gebieden stop te zetten.

Een van de andere doelen van de Amerikaanse luchtaanvallen was volgens een verslaggever in het gebied een tankstation waar militanten van IS hun auto's bijtankten.

Grondaanvallen

Zoals verwacht maakten de Amerikaanse bombardementen deel uit van een ruimer plan. Want in de loop van zaterdag voerden Koerdische strijders grondaanvallen uit in de gebombardeerde regio om terrein op de militanten te herwinnen.

'De peshmerga's zijn er, met de Amerikaanse steun, in geslaagd het oostelijke deel van de stuwdam weer te veroveren', liet generaal Abdel Rahman Korini zaterdagavond weten.

'We hebben verschillende IS-strijders gedood. We blijven ook terreinwinst boeken. In de volgende uren volgt wellicht nog meer goed nieuws', voegde hij eraan toe. Het is de eerste keer sinds 7 augustus dat de peshmerga's een operatie op poten zetten om de stuwdam te heroveren. 

Erbil

Ook in de buurt van de stad Erbil voerden de VS zaterdag luchtaanvallen uit. 'Die beschadigden of vernietigden militaire voertuigen van IS', liet het Amerikaanse ministerie van Defensie weten.

'Met de actie wilden we Amerikaanse burgers en installaties in het gebied beschermen en bijdragen tot een verbetering van de humanitaire situatie', voegde het Pentagon eraan toe.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud