Kofi Annan moet Syrië ontmijnen

Kofi Annan (Foto EPA)

Hij heeft al een Nobelprijs voor de vrede op zak, maar Koffi Annan kan de komende maanden een tweede verdienen. De vroegere secretaris-generaal van de VN 'mag' immers van zijn ex-werkgever de explosieve toestand in Syrië ontmijnen.

De Verenigde Naties (VN) en de Arabische Liga maakten donderdag in New York bekend dat ze de vroegere secretaris-generaal van de VN hebben aangeduid als hun gezamenlijke speciaal gezant voor de crisis in Syrië.

'Annan zal zijn diplomatieke ervaring aanwenden om een einde te maken aan al het geweld en de schendingen van mensenrechten; en om een vreedzame oplossing voor de Syrische crisis te bevorderen.'

Ban Ki-Moon, de huidige leider van de VN, en Nabil al Arabi, het hoofd van de Arabische Liga, gaven na de taakomschrijving van Annan donderdag nog mee dat ze hem dankbaar zijn dat hij de opdracht heeft aanvaard. Niet verwonderlijk, want de 73-jarige Annan mag dan een onderhandelingsicoon zijn, er wacht hem een aartsmoeilijke taak.

Wat in landen als Egypte begon als Arabische Lente, is in Syrië uitgemond in een bloedige winter. Sinds het begin van de opstanden tegen president Bashar Al-Assad in maart vorig, zijn er naar schatting al bijna 7.600 doden gevallen, voornamelijk burgers. Bij bombardementen in de stad Homs kwamen woensdag nog twee buitenlandse journalisten om het leven.

Ondertussen smeekt de oppositie steeds luider om militaire hulp van de Verenigde Naties om het geweld van het 'doorgeslagen' Syrische regime te stoppen, een vraag die door het veto van de tandem Rusland-China tot nu toe onbeantwoord bleef.  Na twee mislukte pogingen van de Verenigde Naties om Assad te overtuigen om af te treden, schakelen ze nu met Kofi Annan hun ultieme diplomatieke wapen in.

Bosnië

Annan stond van 1997 tot en met 2006 aan het hoofd van de Verenigde Naties, waar hij na de pijnlijk mislukte missies in Rwanda en Bosnië, het imago van de organisatie terug wist op te krikken. In 2001 ontving Annan samen met de VN  de Nobelprijs voor de Vrede omwille van zijn inspanningen tegen internationale problemen als AIDS en terrorisme.

Een van zijn biografen, James Traub, loofde alvast de keuze om Annan in te schakelen in het delicate Syrische conflict. 'Met zijn uiterst hoffelijke en rustige manier van praten, kan hij door een schijnbare bescheidenheid gesprekspartners met een groot ego dwingen tot toegevingen die ze anders nooit zouden doen', aldus Traub. 

Annan zal bij zijn nieuwe missie vergezeld worden door een 'gekozen adjunct uit de Arabische regio'. Om wie het gaat is nog niet bekend.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud