Laatste chemische wapens weg uit Syrië

©REUTERS

De laatste overblijvende Syrische chemische wapens hebben dat land maandag verlaten, zo heeft de internationale waakhond, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), bekendgemaakt.

Volgens directeur-generaal Ahmet Uzumucu van de OPCW zijn de laatste chemicaliën die in aanmerking voor verwijdering kwamen op het Deense schip Ark Futura geladen. Het verliet daarop de Syrische haven Latakia "in wat een lange en geduldige campagne is geweest".

Negen maanden geleden werd een gezamenlijk team van de OPCW en de VN ontplooid om het scheikundig wapenarsenaal van Syrië in kaart te brengen en te verwijderen. Vorig jaar stemde de Syrische regering ermee in, haar gehele voorraad aan scheikundige wapens over te dragen en te laten vernietigen. Syrië vermeed daarmee een Amerikaanse militaire interventie nadat Damascus er al dan niet terecht van beschuldigd was bij een aanval met gifgas 1.400 mensen te hebben gedood.

Damascus had al 92 procent van zijn 1.300 ton aan scheikundige wapens geëvacueerd. Maandag betrof het de overblijvende acht procent, liggend op één en dezelfde plaats die de voorbije weken volgens de Syrische autoriteiten omwille van de veiligheid niet te bereiken was.

Met het oog op de vernietiging worden de wapens aan een Amerikaans schip overgedragen. Ook is er vernietiging in commerciële installaties in Finland, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS.

De destructie moet eind deze maand rond zijn. Maar de limietdatum van 30 juni is niet meer haalbaar. "Nooit tevoren is een geheel arsenaal van een categorie wapens voor massavernietiging uit een land verwijderd dat in toestand van intern gewapend conflict verkeert. Dit is verwezenlijkt binnen een zeer veeleisende en krappe kalender", zei Uzumcu.

De OPCW blijft in Syrië werkzaam, voor de vernietiging van sommige structuren die werden gebruikt als installaties om chemische wapens aan te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud