Advertentie

Leger ontruimt moskee vol Moslimbroeders in Caïro

©EPA

In de Egyptische hoofdstad Caïro heeft het leger de bekende al-Fath moskee in Caïro ontruimd. Duizend moslimbroeders hadden er zich verschanst na een grote demonstratie gisteren.

De politie en het leger waren kort voor hun charge nog beschoten vanuit de minaret van de moskee. Het vuur werd meteen beantwoord. Tijdens de schietpartij renden tientallen medestanders van de gewezen president, de Moslimbroeder Mohammed Morsi, in paniek de moskee uit. Of en hoeveel slachtoffers er zijn is niet duidelijk.

Volgens Egyptische veiligheidskringen werden bij de ontruiming van de moskee zeven gewapende mannen opgepakt. Onder hen ook een Turks staatsburger, een Soedanees en twee andere Arabische buitenlanders, wier nationaliteit nog niet achterhaald is.

Vrije aftocht

Een duizendtal aanhangers van de Moslimbroeders was vrijdagavond na een gewelddadige demonstratie op het Ramsesplein de moskee in gevlucht. Volgens getuigen waren er onder hen ook vrouwen, kinderen en gewonden. Meteen werden ze omsingeld door het leger. Tegen de middag hadden de ordestrijdkrachten enkele tientallen demonstranten uit de moskee gehaald en beschermd tegen gewelddadige omwonenden die zich op hen wilden storten. Na onderhandelingen met enkele officieren kreeg een honderdtal vrouwen en kinderen een vrije aftocht uit de moskee.

Na 'De Dag van Woede' afgelopen vrijdag dreigen de Moslimbroeders intussen met een nieuwe mars op het Ramsesplein, wat wellicht tot nieuw bloedvergieten leidt.

In een tegenreactie hebben Egyptische aanklagers 250 leden van de Moslimbroederschap aangeklaagd voor moord, poging tot moord en terrorisme. Dat heeft het staatspersbureau MENA bekend gemaakt. Ruim 1.000 aanhangers van de Moslimbroerders werden na de protesten van vrijdag gearresteerd.

De Moslimbroederschap meldt intussen de dood van Ammar Badie, de zoon van de leider van de Egyptische tak van de Moslimbroeders. Hij is doodgeschoten bij de demonstraties tegen het militaire bewind op het Ramsesplein in Cairo, meldt de Vrijheids- en Rechtvaardigheidspartij - de politieke vleugel van de Moslimbroeders - op zijn Facebook-pagina.

Mohammed Badie, de vader van de 38-jarige Ammar, is sinds 2010 de hoogste leider van de tak van de Moslimbroeders in Egypte. Niemand weet waar hij momenteel verblijft. Mohammed Badie wordt er door het militaire regime van beschuldigd op te roepen tot geweld. De regering heeft bekendgemaakt dat er tegen hem op 25 augustus een proces start.

Eerder deze week werd ook al de dochter van Mohamed El-Beltaqi, een toppoliticus van de Moslimbroeders, tijdens een demonstratie vermoord. De Egyptische staatstelevisie maakte gisteren ook bekend dat de zoon van Hassan Malek, een andere belangrijke leider van de Moslimbroeders, zaterdag gearresteerd werd. Tenslotte zit ook Gamal Hesmat, een politicus van de Vrijheids- en Rechtvaardigheidpartij, in de cel.

De dood van dichte familieleden van de leiderschap van de Moslimbroeders zet mogelijk de komende dagen een nieuwe spiraal van geweld in gang.

Proces-Moebarak uitgesteld

Eveneens vandaag werd het proces tegen ex-president Hosni Moebarak na een korte zitting uitgesteld tot 25 augustus. Moebarak en de andere beklaagden konden, als gevolg van de toenemende onrust in het land, niet worden overgebracht van de gevangenis naar de gerechtszaal in Caïro.

De oud-president, zijn twee zonen Alaa en Gamal, de vroegere minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli en zes andere hoge ambtenaren moeten zich verantwoorden voor de dood van meer dan 800 betogers tijdens de massale betogingen tegen het regime, in januari en februari 2011. Bij het eerste proces werd Moebarak in juni 2012 tot levenslang veroordeeld, maar die veroordeling werd in Cassatie verbroken.

Bloedige week

De kans is groot dat het vandaag de vierde bloedige dag op een rij wordt in Egypte. De moslimbroeders blijven de straat opkomen om het afzetten van president Morsi op 3 juli ongedaan te maken.

De situatie escaleerde woensdagochtend, na de ontruiming van de pro-Morsi-kampen in Caïro. Het dodentol liep toen op tot meer dan 600 doden en meer dan 3.000 gewonden. Om de situatie onder controle te krijgen kondigde de Egyptische interimregering de noodtoestand af en een avondklok in een tiental steden, maar erg rustig is het nooit geworden. Zo vielen er gisteren 173 slachtoffers, waarvan meer dan de helft in Caïro. De Egyptische politie pakte ook 1.004 'medestanders' van de Moslimbroeders op, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagochtend.

Toch zijn niet alle inwoners van het Nijlland met de protesten bezig. Dat blijkt althans uit een foto die een jonge Egyptenaar op Twitter postte. Daarop is te zien hoe heel wat mensen in de buurt van hoofdstad Caïro liggen te zonnen, terwijl er in de naburige stad rookwolken van tussen de gebouwen oprijzen.

Diplomatiek overleg

Door het aanhoudend geweld wordt ook het diplomatiek overleg opgevoerd. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel had telefonisch contact met de Franse president Hollande, samen riepen ze op om het 'geweld onmiddellijk' te stoppen. Beide landen hadden eerder hun bezorgdheden ook al duidelijk gemaakt aan hun respectievelijke ambassadeurs.  

Koning Abdullah van Saoedi-Arabië daarentegen verklaarde op tv dat hij het Egyptische regime bijstaat in haar strijd tegen 'terrorisme'. Volgens Abdullah moeten alle Arabiërs één front vormen tegen pogingen om Egypte onderuit te halen. Op de staatstelevisie worden de activiteiten van de moslimbroeders aanzien als 'terrorisme', dat zo snel mogelijk moet aangepakt worden. 

Reisadvies 

In eigen land heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken haar reisadvies voor Egypte aangescherpt. Nadat eerder al reizen naar het binnenland werden afgeraden, geldt nu ook hetzelfde voor reizen naar de toeristische gebieden aan de Rode Zee en de Golf van Akaba.

Touroperator Thomas Cook heeft al aangekondigd dat het alle heenreizen naar de toeristische gebieden aan de Rode Zee opschort tot 31 augustus. De betaalde reissom wordt terugbetaald of kan ingewisseld worden voor een andere reisbestemming. Repatriëring van landgenoten uit Egypte is voorlopig niet nodig, zo klinkt het bij Thomas Cook. 

Ook Jetair, VIP Selection en Sunjets.be annuleren hun afreizen. Ook daar kunnen reizigers omboeken voor een andere bestemming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud