Libanees parlement geeft fiat aan noodtoestand

Sinds het inferno in de haven van Beiroet vinden in Libanon vrijwel dagelijks demonstraties plaats tegen de politieke elite. ©Photo News

In Libanon heeft het parlement vrijdag de noodtoestand goedgekeurd. Tegenstanders van het regime vrezen dat de autoriteiten de maatregel gebruiken om het volksprotest in de kiem te smoren.

Voor het eerst sinds de verwoestende explosies de haven van Beiroet op 4 augustus grotendeels in puin gelegd hebben, bliezen de leden van het Libanese parlement donderdag verzamelen. Bovenaan op de agenda stond één thema: de goedkeuring van de noodtoestand in de hoofdstad.

De Libanese regering had die uitzonderingstoestand een dag na het inferno voor twee weken uitgeroepen. Als die langer dan acht dagen van kracht blijft, moet het parlement er uitdrukkelijk groen licht voor geven. Een meerderheid van de volksvertegenwoordigers deed dat donderdag.

Militaire raad

De demarche leidt tot bezorgdheid bij tegenstanders van het regime en bij niet-gouvernementele organisaties. Als de noodtoestand geldt, kan de regering de handhaving van de veiligheid en de openbare orde toevertrouwen aan een militaire raad.

'De maatregel kan het principe van vrijheid van betogen aantasten. Het leger kan demonstraties verhinderen door te stellen dat ze de veiligheid bedreigen', waarschuwde de ngo Legal Agenda na de stemming in het parlement.

Het is niet de bedoeling de vrijheden van de burgers te beteugelen.
Militaire bron in Libanon

Na de goedkeuring van de noodtoestand door het parlement verzekerde een militaire bron aan het Franse persagentschap AFP dat het 'niet de bedoeling is de vrijheden van de burgers te beteugelen'.

Sinds de ontploffing van 2.750 ton ammoniumnitraat in de haven vonden in Beiroet verschillende manifestaties plaats. De deelnemers eisen diepgaande hervormingen en het vertrek van de 'corrupte, incompetente politieke elite' die al decennia de plak zwaait in het land.

Bij de protesten raakten betogers en ordediensten de afgelopen dagen enkele keren slaags met elkaar. Maar veel boze burgers laten zich door die confrontaties niet ontmoedigen en blijven demonstreren.

Ze verwijten de elite het land economisch en financieel aan de rand van de afgrond gebracht te hebben. Daarnaast houden ze haar verantwoordelijk voor de ramp in het havengebied. De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de overheid de voorbije jaren meermaals gewaarschuwd was voor gevaarlijke situaties omdat het ammoniumnitraat 'zonder de nodige voorzorgsmaatregelen' opgeslagen lag in een hangar.

Vrijheden

Het leger kan demonstraties verhinderen door te stellen dat ze de veiligheid bedreigen.
Ngo Legal Agenda

Bij de explosies van 4 augustus kwamen zeker 171 mensen om het leven. Meer dan 6.500 anderen raakten gewond en nog eens honderdduizenden zijn het dak boven hun hoofd kwijt. De materiële schade loopt mogelijk op tot 15 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud