Libanese premier Hariri stapt op

De Libanese premier Saad al-Hariri. ©REUTERS

Libanon is al twee weken in de greep van ongeziene volksprotesten.

De Libanese premier Saad al-Hariri stapt op. Dat heeft hij dinsdag in een televisietoespraak bekendgemaakt. Hariri bood zijn ontslag aan omdat hij in 'een doodlopende straat was terechtgekomen' in zijn pogingen een uitweg te vinden uit de politieke en economische crisis in het land.

'Het Libanese volk wacht al 13 dagen op een oplossing voor de aftakeling van de economie', zei hij. 'Ik heb geprobeerd een uitweg te vinden en te luisteren naar de stem van het volk. Maar we hebben een grote schok nodig, dus bied ik mijn ontslag aan. Aan alle politieke spelers zeg ik: het is onze verantwoordelijkheid Libanon te beschermen en zijn economie weer leven in te blazen.'

Het ontslag komt na twee weken van ongeziene en vaak feestelijke volksprotesten in Libanon. De oorzaak van de onlusten is de slabakkende economie van het land, dat met 150 procent van het bruto binnenlands product (bbp) de derde hoogste staatsschuld ter wereld heeft. De jeugdwerkloosheid piekt boven 30 procent. 

WhatsApp-taks

150 procent
Staatsschuld
Libanon torst een schuldenberg van 150 procent van het bruto binnenlands product, een van de hoogste cijfers ter wereld.

De Libanese bevolking pikt het niet dat de regering probeerde de economie weer op de rails te zetten met bezuinigingen die vooral de armsten treffen. Een taks op telefoongesprekken met WhatsApp stak de lont in het kruitvat. Maar al gauw gingen de protesten over veel meer dan dat. De demonstranten richtten hun woede op de economische crisis in het land, de slechte levensomstandigheden en de wijdverspreide corruptie en vriendjespolitiek. 

Hariri probeerde vorige week de gemoederen te bedaren met een reeks noodmaatregelen. Hij beloofde onder meer de salarissen van ministers en ambtenaren te halveren, de banken te belasten, het dure en kaduke elektriciteitsnetwerk te moderniseren en de telecomsector te privatiseren. Maar de protesten hielden aan, met één centrale eis: het vertrek van de politieke klasse. 

Breuklijnen

Het is opvallend hoe eensgezind de Libanezen zijn. Het land wordt doorkruist door politieke en religieuze breuklijnen, maar nu is er slechts één kloof: die tussen het volk en de politieke elite. Voor de Libanese economie is de volksoproer minder goed nieuws. Scholen, winkels en banken zijn al dagen toe en het bankroet dreigt. 

Hariri’s ontslag is een streep door de rekening van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Die had eerder al te kennen gegeven het ontslag van de regering niet te zullen aanvaarden. Eerder op dinsdag hadden knokploegen van Hezbollah een aanval uitgevoerd in het centrum van Beiroet op de plaats waar de demonstranten samenkomen. Het kwam ook tot confrontaties tussen demonstranten die enkele verkeersaders blokkeerden en de volgelingen van Hezbollah en Amal, een andere belangrijke sjiitische beweging, die de wegen probeerden te heropenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud