Libanese regering neemt pakket hervormingsmaatregelen aan

De Libanezen protesteren al vijf dagen tegen de economische crisis en de politieke klasse. ©AFP

Een reeks noodmaatregelen moet de honderdduizenden Libanezen sussen die al dagenlang op straat komen. Zij eisen vooral dat de politieke klasse opstapt.

De Libanese regering heeft een noodpakket economische maatregelen goedgekeurd in een poging de massaprotesten in het land te bezweren. Naast symbolische maatregelen als de halvering van de salarissen van ministers, ex-presidenten en ambtenaren gaat het om een paar langverwachte hervormingen. Premier Saad Hariri belooft onder meer de banken te belasten, het dure en kaduke elektriciteitsnetwerk te moderniseren en de telecomsector te privatiseren.

Het is maar de vraag of de honderdduizenden Libanezen die al vijf dagen in het hele land demonstreren daarmee genoegen nemen. Sinds donderdagavond komen ze massaal op straat. Eerst omdat de regering een belasting van 20 cent op telefoongesprekken via WhatsApp plande. Toen de overheid die vrijwel meteen van tafel veegde, richtten ze hun woede op de economische crisis in het land, de slechte levensomstandigheden en de wijdverspreide corruptie en vriendjespolitiek. Ze eisen dat de politieke klasse opstapt.

Syrische vluchtelingen

'We willen 24 uur per dag elektriciteit, 24 uur per dag water, gratis ziekenhuizen voor de armen en gratis goede scholen', zei een demonstrant tegen het persbureau Bloomberg. 'We betalen belastingen, maar we krijgen niets. De oude gezichten moeten weg. Laat de Libanezen Libanezen zijn. Het moet gedaan zijn met een sektarische leider om onze basisbehoeftes te moeten smeken.'

We betalen belastingen, maar we krijgen niets. De oude gezichten moeten weg.
Demonstrant

Het politieke systeem van het kleine en dichtbevolkte Libanon is georganiseerd langs 18 erkende religies. Politici beschermen hun eigen sekte en vinden het vanzelfsprekend dat ze de winsten van de staat afromen. Die politieke en religieuze verdeeldheid maakt het opvallend hoe eensgezind het protest verloopt. Betogers van allerlei pluimage komen samen de straat op, zonder partijpolitieke symbolen. Enkel de Libanese vlag is toegelaten.

De Libanese economie staat zwaar onder druk door politieke verlamming en regionale conflicten. Het land worstelt met de aanwezigheid van zo'n 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen op een bevolking van 5,5 miljoen mensen. De jeugdwerkloosheid is groot en de schulden zijn enorm. De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds eisen dat de regering in ruil voor financiƫle steun bezuinigingen doorvoert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud