Libië stevent af op bankroet

Een militielid tijdens gevechten met soldaten van de door de internationale gemeenschap erkende regering. ©AFP

De Verenigde Staten en vijf Europese landen waarschuwen voor het risico op een Libisch bankroet als de olieproductie en -prijs blijven dalen.

'We blijven zeer bezorgd over de economische impact van de politieke- en veiligheidscrisis op de toekomstige groei in Libië', schrijven de VS, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje in een gezamenlijke mededeling.

Het zestal wijst erop dat Libië, rekening houdend met de lage productie en dito koersen, kampt met een begrotingstekort dat alle financiële middelen dreigt op te slorpen als de situatie niet stabiliseert.

In Libië regeert de chaos sinds de val van het regime van Moeammar al-Kadhafi, na een acht maanden durende opstand in 2011. Het land wordt geleid met twee rivaliserende regeringen. De ene bestaat uit een coalitie van milities die deze zomer de controle over de hoofdstad in handen kreeg. De andere wordt erkend door de internationale gemeenschap, maar moest uitwijken naar het oosten van het land.

De anders zo lucratieve Libische olie-industrie is zwaar getroffen door de anarchie in het land. Voor de opstand van 2011 was de productie goed voor meer dan 1,5 miljoen vaten per dag, wat neerkwam op 95 procent van de export van het land en 75 procent van de inkomsten. In december was die productie teruggevallen tot zowat 30.000 vaten per dag.

Begin deze week werden elf personen gedood tijdens een nieuwe aanval op het olieveld al-Mabrouk, in het centrum van het land. 'Die aanslagen ondermijnen de inspanningen van de Libiërs die proberen vrede en stabiliteit in het land te brengen via onderhandelingen onder leiding van de Verenigde Naties', benadrukken de zes landen, die zeggen 'bezorgd' te zijn 'over de toenemende aanwezigheid van terreurorganisaties in het land'.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten roepen alle partijen in het conflict op 'constructief deel te nemen aan de dialoog onder de auspiciën van de VN, om zo snel mogelijk tot een duurzaam staakt-het-vuren en een regering van nationale eenheid te komen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud