Macron en Trump willen ‘nieuw akkoord' met Iran

Macron (l.) en Trump willen een nieuw Iran-akkoord, zonder het huidige helemaal in de prullenmand te gooien. ©AFP

De Franse president Emmanuel Macron wil met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump werken aan een nieuw akkoord over de Iraanse nucleaire capaciteit. Dat hebben ze verklaard tijdens het bezoek van Macron aan Washington.

Trump blijft een tegenstander van het huidige nucleaire akkoord met Iran. ‘We hebben niet dezelfde startpositie’, gaf Macron toe tijdens een gezamenlijke persconferentie.

De bestaande deal verscheuren wil Macron evenwel niet, wel ‘iets nieuws bouwen dat al onze bezorgdheden behandelt’. De Franse president wil hierover verbintenissen in de komende weken en maanden. ‘Dat is de enige manier om stabiliteit in de regio te krijgen’, aldus Macron.

Aan de gesprekken over een nieuw nucleair akkoord moeten ook de landen in de regio en Rusland en Turkije deelnemen, klinkt het. Het doel moet zijn te komen tot blijvende stabiliteit in het Midden-Oosten, meent Macron. ‘We zijn niet naïef wat betreft Iran.’

De huidige deal ziet de Franse president als een ‘pijler’ waaraan drie andere pijlers toegevoegd moeten worden: de Iraanse nucleaire ambities op lange termijn, het Iraanse kernrakettenprogramma en politieke oplossingen voor de conflicten in Syrië, Jemen en Libanon.

Trump beklemtoonde dat Iran nooit zelf atoomwapens mag ontwikkelen. ‘Men ziet de vingerafdruk van Iran achter vele problemen in het Midden-Oosten’, zei hij. De Amerikaanse president riep de buurlanden van Iran op meer middelen te pompen in de strijd tegen terrorisme - volgens Washington steunt ook Iran de terreur in de regio.

‘Nu we de moordenaars van IS uit Syrië verjagen, is het essentieel dat de verantwoordelijke landen in het Midden-Oosten hun eigen bijdragen verhogen om te vermijden dat Iran profiteert van het succes van onze strijd tegen IS’, aldus Trump.

Ten laatste op 12 mei moet Trump beslissen of de Verenigde Staten de sancties tegen Iran blijven inhouden. De facto zou de beslissing om opnieuw sancties tegen Iran uit te vaardigen, betekenen dat het akkoord met Iran wordt opgeblazen. Voor zijn vertrek naar Washington had Macron gezegd dat hij Trump wilde overtuigen het akkoord niet op te blazen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud