Massaal volksprotest in Syrische steden

Een portret van president al-Assad wordt verbrand in Homs (Foto Reuters)

In heel Syrië zijn vrijdagmiddag honderdduizenden burgers de straat op getrokken. Ze tonen hun ongenoegen aan de waarnemers van de Arabische Liga.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten verzamelden zich na het vrijdagsgebed alles te samen meer dan 350.000 mensen in de straten van Homs, Damascus, Hama, Douma en Idlib.

Regeringstroepen probeerden de menigte uit elkaar te drijven met traangas, en volgens sommige berichten ook met spijkerbommen. De betogers gooiden met stenen. Er zouden al minstens negen doden en dertig zwaar gewonden gevallen zijn.

Waarnemers

De demonstranten hadden hun hoop gesteld op de waarnemers van de Arabische Liga, maar hun optreden overtuigt voorlopig niet. Ze worden steeds begeleid door regeringsagenten en kregen in Homs maar een klein stukje van de belegerde stad te zien. Achteraf verklaarden de waarnemers dat de situatie er 'geruststellend' is.

Wapenstilstand

Vrijdagochtend kondigde het Vrije Syrische Leger, een groep van voornamelijk naar de oppositie overgelopen militairen, aan dat het stopt met het aanvallen van regeringsdoelen zolang de waarnemers in het land zijn. De militanten proberen in contact te komen met de delegatie van de Liga, maar dat is voorlopig nog niet gelukt.

De voorbije dagen kwamen opnieuw 130 mensen om het leven bij gevechten tussen de oppositie en de regeringstroepen. In totaal zijn er volgens de VN al ruim 5.000 doden gevallen sinds de start van het protest in maart.

Protest in de Syrische stad Kaferoma

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud