Meer dan honderd doden in Beiroet

©AFP

De Libanese hoofdstad Beiroet is dinsdagavond opgeschrikt door zware ontploffingen. Er vielen tientallen doden en duizenden gewonden. Twee Belgen kwamen om het leven en de Belgische ambassade is zwaar beschadigd.

In de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet hebben dinsdag zware ontploffingen plaatsgevonden - aanvankelijk enkele kleinere gevolgd door een enorme explosie, zo was te zien op beelden van ooggetuigen.

©EPA

De enorme ontploffing werd veroorzaakt door 2.750 ton ammoniumnitraat die al tien jaar opgeslagen was in een pakhuis in de haven, verklaarde premier Hassan Diab. 'Het is ontoelaatbaar dat een lading ammoniumnitraat van ongeveer 2.750 ton al tien jaar zonder voorzorgsmaatregelen in een loods ligt', aldus Diab. 'Zij die verantwoordelijk zijn, zullen de prijs betalen.'

Belgen omgekomen

Volgens het Libanese Rode Kruis zijn er al meer dan 100 doden en 4.000 gewonden geteld. Bij de explosie zijn ook twee Belgen om het leven gekomen, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken woensdag in 'De Ochtend' op Radio 1.

Twee medewerkers van de ambassade en twee familieleden in de stad raakten lichtgewond door rondvliegend glas.

De Belgische ambassade liep volgens Lagatie grote schade op als gevolg van de krachtige explosie. 'De ambassadeur is ter plaatse om de schade op te meten. We blijven de toestand van nabij opvolgen en zijn bereid bijstand te verlenen aan Belgen ter plaatse', vervolgt Lagatie.

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin sprak al met de Libanese ambassadeur in Brussel om zijn solidariteit te betuigen en om bijstand aan te bieden. 'Er is nog geen specifieke vraag toegekomen', aldus Lagatie. Grote delen van de Libanese haven zijn zeer zwaar gehavend. 'Vraag is hoe en waar in de haven kan aangemeerd worden.' Minister Goffin zal later vandaag contact opnemen met zijn Libanese ambtgenoot, besloot de woordvoerder.

Ondertussen stuurt Frankrijk twee vliegtuigen met noodhulp naar het getroffen land. Nederland stuurt een zoek- en reddingsteam.

Ravage

De ravage is enorm. Tot kilometers ver sneuvelden vensters, stortten terrassen in en werden auto's opgetild. De harde klap was zelfs te horen en voelen tot in de Cypriotische hoofdstad Nicosia.

President Michel Aoun kondigde voor woensdag een dag van nationale rouw aan. Tal van internationale leiders, zoals voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, betuigen hun medeleven en bieden steun aan.

©EPA

De haven van Beiroet is helemaal verwoest, is op beelden te zien.

Door de ramp zijn mogelijk duizenden mensen dakloos geworden. Ook zijn duizenden gewonden overgebracht naar ziekenhuizen, die worstelen met de enorme toestroom van patiënten.

De instellingen hadden het al extra druk door de coronacrisis en zouden zich na de explosies soms genoodzaakt hebben gezien om patiënten te weigeren. Het ziekenhuis Saint George zou bovendien zwaar zijn beschadigd door de ramp.

'We zaten al met een economische crisis, een regering die bestaat uit dieven en het coronavirus. Ik dacht niet dat het nog erger kon worden, maar nu weet ik niet of dit land hiervan nog kan herstellen', zei een 38-jarige man, die met zijn twee gewonde dochters naar een ziekenhuis was gegaan.

VN-tribunaal

De ravage treft Libanon in elk geval op een moment dat het getroubleerde land sowieso al in een diepe crisis verkeert. Jarenlange economische problemen leidden er het voorbij jaar toe dat Libanon niet meer aan zijn internationale schuldverplichtingen kon voldoen. Armoede en werkloosheid namen nog toe door de coronacrisis. Straatprotesten tegen de regering werden steeds luider, en ook de immer brisante sektarische spanningen lopen weer op.

Uitgerekend vrijdag spreekt een speciaal tribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag een vonnis uit over de moord op voormalig Libanees premier Rafik Hariri, de vader van Saad Hariri. Die kwam in 2005 om het leven toen zijn auto-escorte in het centrum van Beiroet tot ontploffing werd gebracht.

Hariri was een vooraanstaand soennitisch politicus die zich op dat moment als parlementslid verzette tegen de aanwezigheid van Syrische troepen in Libanon, een restant van de bloedige burgeroorlog die het land trof tussen 1975 en 1990.

Hezbollah

De verdenking luidt al jaren dat de sjiitische militie Hezbollah en haar Iraanse bondgenoot achter de moord op Hariri zaten. Vier Hezbollah-leden staan bij verstek terecht in Den Haag. Een vijfde verdachte werd in 2016 gedood in Syrië.

Hezbollah, die grote maatschappelijke, economische, politieke en militaire macht uitoefent in Libanon, heeft altijd alle betrokkenheid bij de moord op Hariri ontkend, en noemt het Haagse tribunaal vooringenomen.

©EPA

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud