Advertentie
Advertentie

Meest ambitieuze vredesoverleg over Syrië van start

Bij de Russen is hoe lang hoe meer te horen dat Assad niet eeuwig kan aanblijven als Syrische president. ©AFP

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zoeken onder meer de VS, Rusland en Iran naar een vredesuitweg voor Syrië. Er lijkt steeds meer consensus te ontstaan over een transitieperiode.

Het is lang niet de eerste vredespoging voor het Syrische conflict, dat intussen vier jaar aan de gang is. Maar toch zijn er tekenen dat de gesprekken die vandaag in Wenen van start gaan meer kans hebben op slagen dan de vorige pogingen. Voor het eerst buigen 17 landen zich over de kwestie.

Het is vooral opmerkelijk dat Iran mee aan tafel zit. Dat is een primeur. Iran is - net als Rusland - een bondgenoot van de Syrische president Assad. Voorts gaat het om onder meer de VS, Rusland en Saudi-Arabië. ‘Het feit alleen dat die allemaal rond de tafel zitten, zegt heel wat’, vindt Federica Mogherini, die de Europese Unie vertegenwoordigt.

Het gaat in Wenen vooral over de methode die moet gebruikt worden om het Syrische conflict op te lossen. Er gaan steeds meer stemmen op om een transitieperiode te voorzien. Vraag daarbij is wel of president Assad daar nog deel van moet uitmaken.

Met of zonder Assad

Iran gaf lang zijn onvoorwaardelijke steun aan de Syrische president, maar laat nu uitschijnen dat het zich kan verzoenen met een transitieperiode van zes maanden. Ook bij de Russen is hoe lang hoe meer te horen dat Assad niet eeuwig kan aanblijven als Syrische president. President Poetin zou naar verluidt een plan in gedachten hebben waarbij op termijn verkiezingen plaatsvinden waarbij Assad niet meer kan deelnemen.

In Wenen moet blijken of ook westerse landen zich met zo’n overgangsperiode kunnen verzoenen. Europa en de VS hebben altijd aangegeven dat aangegeven Assad geen deel kan uitmaken van eender welk vredesproces. Want vooral door zijn onverzettelijkheid zijn in Syrië intussen bijna 250.000 doden gevallen.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft alle partijen opgeroepen tot flexibiliteit. Hij wil dat landen als de VS en Saudi-Arabië kunnen nationale belangen even achterwege laten.

Volkswoede

Het conflict in Syrië begon als een opstand tegen president Assad. De volkswoede brak uit nadat ook in verschillende andere Arabische landen grote protestbewegingen waren ontstaan. Maar in Syrië ontaardde het geweld volledig.

Meer dan vier jaar later is het Arabische land grotendeels verwoest en bestrijden tientallen fracties elkaar, waaronder het regime, Islamitische Staat, de Koerden en talloze jihadistische groeperingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud