MERS-virus bereikt Mekka net voor toestroom pelgrims

De Kaaba in Mekka, het hoogtepunt van de jaarlijkse islamitisch pelgrimstocht hadj in de maand oktober. ©REUTERS

Het MERS (Middle East respiratory-syndrome) coronavirus is sinds 2012 aan een opmars bezig. Met de islamitische vastenmaand ramadan en de bijhorende pelgimstochten naar Mekka voor de deur, baart dit zorgen.

Woensdag raakten opnieuw elf nieuwe gevallen bekend die met het MERS-virus zijn besmet. Voor de eerste keer slaat de ziekte ook toe in de heilige stad Mekka.

De laatste weken nam het aantal geïnfecteerden in Saoedi-Arabië gestaag toe. Vooral Djedda, de tweede grootste stad van het land, werd getroffen. De elf nieuwe slachtoffers brengen het aantal besmettingen op 272. 81 daarvan eisten mensenlevens. Symptomen van MERS zijn hoesten, koorts, longontsteking en soms nierfalen. Het virus is van dezelfde familie als SARS, dat wereldwijd het leven kostte aan 800 mensen.

Pelgrims

Hoewel de tol van MERS nog niet zo hoog is, zijn wetenschappers toch bezorgd over de verspreiding van de ziekte en het hoge sterftecijfer. Dat het virus nu ook Mekka heeft bereikt, zou ernstige gevolgen kunnen hebben. In juli is het immers ramadan, de vastenmaand van de moslims, en worden veel pelgrims in de stad verwacht. Begin oktober wordt een tweede toestroom van internationale bezoekers verwacht tijdens de jaarlijkse pelgrimstocht, ofte hadj, naar Mekka.

Maandag werd de Saoedische minister van gezondheid nog ontslagen nadat de dodentol tot 81 was opgelopen. Eerder deze week had hij de bevolking tot kalmte opgeroepen omtrent het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft voorlopig geen negatief reisadvies naar de betrokken landen. Besmettingen tot op heden zijn bekend voor onder andere Jordanië, Qatar, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud