Advertentie

Michel mengt zich in Israëlisch debat

Premier Charles Michel had vanmorgen een gesprek met de Israëlische president Reuven Rivlin. ©BELGA

Premier Charles Michel is van start gegaan met zijn driedaags bezoek aan Israël. 'De bouw van nieuwe nederzettingen door Israël is een obstakel voor het vredesproces', maakte hij zijn gesprekspartners duidelijk.

De premier is op bezoek in Israël onder een gespannen sfeer. De Knesset, het Israëlische parlement, staat op het punt om een reeks nederzettingen te regulariseren en de bouw van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever goed te keuren.

En dat stoot de Palestijnen tegen de borst. Ze verwijzen naar het internationale recht dat de bouw van dergelijke nederzettingen verbiedt in bezet gebied. Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever na de Zesdaagse Oorlog in juni 1967.

Een Palestijns huis met op de achtergrond de Israëlische nederzetting Beit El nabij de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Israël wil dergelijke nederzettingen fors uitbreiden. ©AFP

Over de bouw van de nederzettingen had Michel maandagochtend een ontmoeting met de Israëlische president Reuven Rivlin. Dinsdag ziet hij premier Benjamin Netanyahu.

Michel spreekt woensdag de Palestijnse premier Rami Hamdallah. Een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoed Abbas zit er niet in. Maar Michel ziet hem donderdag in België.

Obstakel

Met de Israëlische president Rivlin had Michel het over de handelsrelaties tussen België en Israël en de strijd tegen terreur. 'We hebben op dat vlak een goede relatie. En het is dankzij die goede relatie dat we ook open onze mening kunnen geven.'

De bouw van nieuwe nederzettingen is een obstakel voor het vredesproces.
Charles Michel
Premier

Michel maakte aan Rivlin duidelijk dat de aankondiging van de bouw van nieuwe nederzettingen 'een obstakel' is voor het vredesproces. 'Dat gaat in tegen het internationaal recht.' 'Wij zijn bereid Israël te steunen in hun strijd voor erkenning. Maar', maakte Michel duidelijk, 'de bouw van huizen in Palestijns gebied helpt niet die doelstelling te realiseren'.

Trump

Sinds het aantreden van Donald Trump als de nieuwe Amerikaanse president voelt Israël zich gesterkt in haar demarche op nieuwe nederzettingen te bouwen. De voorbije twee weken kondigde Netanyahu de bouw aan van zowat 6.000 woningen.

Het is niet uitgesloten dat de stemming over die nieuwe nederzettingen vandaag al op de agenda staat in de Knesset. Maar het wordt evenmin uitgesloten dat de stemming wordt uitgesteld tot na 15 februari. Dan heeft Netanyahu een ontmoeting met Trump en zal het onder andere gaan over de nieuwe nederzettingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud