Militairen protesteren tegen nieuwe president Jemen

Betogers in Jemen eisen de hervorming en zuivering van het leger.

Het vliegverkeer op de luchthaven van de Jemenitische hoofdstad Sanaa is zaterdag opgeschort na militaire dreiging. Troepen die loyaal zijn aan de voormalige president Ali Abdullah Saleh dreigen met luchtaanvallen.

De militairen zijn boos over het ontslag van enkele hoge militairen door de nieuwe president Abed Rabbo Mansour Hadi. De topmilitairen zijn ontslagen omwille van hun loyaliteit aan de vorige president. Aki Abdullah Saleh. Hadi staat zelf onder druk van volksprotesten om het leger te zuiveren van aanhangers van Saleh, maar de blokkade van de luchthaven toont aan hoe moeilijk het wordt die belofte na te komen.

Hadi heeft bij zijn aantreden beloofd het leger te zuiveren van aanhangers van ex-president Saleh. Die stapte onder druk van hevige volksprotesten in februari dit jaar opstappen. De blokkade van het vliegveld door boze legereenheden laat zien hoe moeilijk het zal zijn deze belofte aan het volk waar te maken. Met het verdwijnen van sterke man Saleh dreigt het land de speelbal te worden van clans, milities en krijgsheren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud