'Mislukking maakt geweld in Syrië onomkeerbaar'

Kofi Annan op een persconferentie vorige week in Genève ( fot EPA)

Een mislukking van de internationale Syrië-conferentie vandaag in Genève zou de spiraal van geweld in het land "onomkeerbaar" maken. Dat waarschuwt de VN- gezant voor Syrië, Kofi Annan, deze morgen voor aanvang van de top van de zogenaamde Actiegroep. Maar het is zeer de vraag of de top een doorbraak zal opleveren.

Vandaag vindt in Genève een belangrijke Syrië-top plaats. Het is de bedoeling een transitieplan naar vrede in Syrië op te stellen.

In de Zwitserse krant Le Temps zegt Annan dat indien alle landen consequent handelen, 'we de golf van geweld kunnen stoppen en de weg naar vrede inslaan'. Maar bij een mislukking van de onderhandelingen 'zal de nefaste spiraal zich voortzetten en zou die binnenkort onomkeerbaar kunnen worden'.

Vandaag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad - de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland -  samen om zich over de zaak te buigen. China en Rusland, permanente leden van de VN-Raad, worden beschouwd als bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad.

De vergadering startte vandaag om 11 uur, met een uur vertraging.

Bij de aanvang van de vergadering waren er nog altijd meningsverschillen tussen Rusland en de VS over hoe de situatie in Syrië aangepakt moet worden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague liet zich voor de start van de vergadering dan ook pessimistisch uit. 

Het plan van Kofi Annan voorziet in een machtsoverdracht waarbij een regering van nationale eenheid verkiezingen uitschrijft en een nieuwe grondwet opstelt. In de overgangsregering zouden zowel vertegenwoordigers van president Assad als van de oppositie zitting moeten krijgen.

De VS roepen Assad al langere tijd op om af te treden en zien dat gebeuren als Annans voorstel uitgevoerd wordt. Rusland wil echter niet dat het buitenland zich gaat bemoeien met het samenstellen van een regering van nationale eenheid, omdat het Syrische volk zich daarover zou moeten uitspreken. Steun van Rusland is cruciaal, omdat het land over vetorecht beschikt.

Naast de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, zijn ook Turkije, Qatar, Kuweit en Irak op de top aanwezig. Annan vertegenwoordigt ook de Arabische Liga.

Het geweld in Syrië sleept ondertussen al 16 maanden aan. Het aanhoudende geweld kostte al 10.000 burgers het leven.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud