Moslimbroeders dringen aan op dialoog Egypte

Een aanhanger van de afgezette president Morsi betoogt in Caïro. ©EPA

De Molimbroederschap in Egypte heeft opgeroepen tot een dialoog om uit de politieke crisis te geraken. Nieuw is dat ze niet meer expliciet de terugkeer eisen van de afgezette president Mohamed Morsi.

In een persbericht laakt een coalitie onder leiding van de Moslimbroeders wel de 'staatsgreep' waarbij Morsi begin juli werd afgezet. En ze weigert de nieuwe, door het leger aangestelde, autoriteiten te erkennen.

'Wij roepen alle revolutionaire krachten, politieke partijen en patriottische persoonlijkheden op om een diepgaande dialoog aan te gaan om uit de actuele crisis te geraken', luidt het.

Morsi, de islamistische Egyptische president die begin juli werd afgezet door het leger, liet eerder deze week al weten dat hij de plegers van de 'staatsgreep' zal laten vervolgen door het gerecht.

Repressie

Sinds de afzetting van Morsi voert de interimregering een repressief beleid tegen zijn aanhangers. Sinds midden augustus zijn zeker 1.000 mensen, vooral pro-Morsi, omgekomen bij betogingen. Duizenden van zijn aanhangers zijn opgepakt, onder wie ook bijna de gehele leiding van de Moslimbroederschap.

Zaterdag nog riep een college van juristen de overheid op de politieke partij van de Moslimbroederschap te verbieden. De partij haalde bij de parlementsverkiezingen een meerderheid.

Bloedvergieten

De coalitie, die nog wekelijks betogingen organiseert, ijvert voor 'vreedzame oppositie', roept op tot het 'einde van de het bloedvergieten' en de 'stopzetting van de haatcampagnes in de media'.

Alvorens een dialoog aan te gaan, wil de coalitie wel dat de gevangengenomen Moslimbroeders vrijgelaten worden en dat de islamistische media die werden gesloten bij de afzetting van Morsi, opnieuw hun werk kunnen doen.

Een terugkeer van Morsi aan de macht, een voorwaarde die gewoonlijk tot het eisenpakket behoort, wordt deze keer slechts ontwijkend geopperd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud