'Nepalezen als slaaf bij opbouw WK Qatar'

Qatar bij de toewijzing tot gastland voor het WK 2022 ©REUTERS

Bij de voorbereidingen voor het WK Voetbal 2022 in Qatar zou het steenrijke emiraat Nepalese werknemers 'als slaven uitbuiten'. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Uit documenten van de Nepalese ambassade blijkt dat tussen juni en augustus al 44 arbeiders stierven.

Het WK Voetbal werd door de Wereldvoetbalbond FIFA voor 2022 toegewezen aan de steenrijke oliestaat Qatar. Eerder was er al veel heisa over het tijdstip wanneer het WK moest worden afgewerkt: in de zomer is het klimaat van minstens 40 graden moordend voor voetbalwedstrijden. Nu komt daar in de Britse krant The Guardian een andere beschuldiging bovenop. Het emiraat zou reeds bij de start van grote infrastructuurprojecten Nepalese werknemers 'als slaven uitbuiten'.

De krant publiceert getuigenissen van verschillende Nepalese werknemers die gedwongen werden om lange dagen te kloppen, zonder enige toegang tot drank of eten. Ook hun salaris werd bevroren of zelfs geweigerd, zodat ze niet de mogelijkheid hadden 'om weg te lopen'. Nog worden paspoorten in beslag genomen, zodat werknemers het land niet meer kunnen verlaten.

Volgens cijfers van de Nepalese ambassade in Qatar zijn sinds juni al 44 arbeiders om het leven gekomen. Een twintigtal onder hen zijn gestorven aan met stress gerelateerde hartaanvallen of arbeidsongevallen.

Kritiek

Het officiële organisatiecomité van het WK heeft al gereageerd dat de 'voorvallen zich vooral voordoen bij aannemers en onderaannemers'. De internationale voetbalfederatie Fifa gaat contact opnemen met de Qatarese overheid en het onderwerp op tafel leggen bij de volgende vergadering van het uitvoerend comié begin oktober.

De internationale kritiek zwelt evenwel aan. De Nepalese ambassadeur in Qatar beschuldigt het land ervan een 'open gevangenis' te zijn. Ook Aidan McQuade, directeur van de internationale organisatie Anti-Slavery haalt zwaar uit. 'Er is niet langer een risico dat de Wereldbeker steunt op basis van slavernij. Het gebeurt nu al.' 

De Qatarese overheid liet weten een onderzoek te zijn gestart naar aanleiding van het artikel in The Guardian.

Qatar staat nog maar aan de vooravond van een immense infrastructuurinspanning. Het emiraat geeft 100 miljard uit, dat wordt besteed aan negen nieuwe stadions, nieuwe wegen, een nieuw hogesnelheidsnetwerk en 55.000 hotelkamers. Daarvoor wordt veelal gebruikgemaakt van buitenlandse arbeiders. De Nepalezen maken daarbij de grootste groep uit, maar liefst 40 procent van alle buitenlandse arbeiders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud