Advertentie

Netanyahu belooft annexatie kolonies Jordaanoever

De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, belooft de annexatie van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever als hij de parlementsverkiezingen van dinsdag wint. ©AFP

Met de belofte hoopt de Israëlische premier zijn landgenoten ervan te overtuigen dinsdag tijdens de parlementsverkiezingen zijn kamp te kiezen.

In Israël is de campagne voor de parlementsverkiezingen van dinsdag afgesloten. Tot de laatste dag dongen de kandidaten met allerlei voorstellen naar de gunst van de kiezer.

Aftredend premier Benjamin Netanyahu ging op de slotdag van de campagne op zoek naar de steun van kolonisten door hen de annexatie te beloven van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Illegaal

'Ik zal geen enkele nederzetting verlaten. En natuurlijk zal ik ervoor zorgen dat wij het gebied ten westen van Jordanië controleren', zei Netanyahu op televisie. Volgens het internationale recht zijn die kolonies, waar meer dan 400.000 Israëli's wonen, illegaal. Een groot deel van de internationale gemeenschap beschouwt ze ook al een belangrijk obstakel naar vrede tussen Israëli's en Palestijnen.

Ik zal geen enkele nederzetting verlaten. En natuurlijk zal ik ervoor zorgen dat wij het gebied ten westen van Jordanië controleren.
Benjamin Netanyahu
Aftredende Israëlische premier

Vorige maand ondertekende Amerikaans president Donald Trump een verklaring waarin de Verenigde Staten erkennen dat de Golanhoogten tot Israël behoren. Netanyahu wil 'nu verder gaan naar de volgende fase' en de Israëlische soevereiniteit uitbreiden naar de Westelijke Jordaanoever. Tot nu toe was dat vooral een vraag van de ultra-rechtse coalitiepartners van Netanyahu.

Met de demarche hoopt de aftredende premier de verkiezingsstrijd in zijn voordeel te beslechten. De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen Netanyahu en Benny Gantz, de leider van een nieuwe centrumpartij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud