Advertentie

Netanyahu breekt bezoek aan de VS af na raketaanval

De raketaanval raakte een huis in een dorp ten noorden van Tel Aviv. ©EPA

De Israëlische premier moet in volle verkiezingsstrijd bewijzen dat hij de leider is die de Israëli's nodig hebben.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft onverwacht zijn bezoek aan de Verenigde Staten ingekort. Hij keert meteen na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump terug naar Israël omdat maandagochtend bij een raketaanval op een dorp ten noorden van Tel Aviv zeven gewonden zijn gevallen.

'Ik heb beslist mijn bezoek aan de Verenigde Staten in te korten. Binnen enkele uren ontmoet ik president Trump en vlak daarna keer ik terug naar Israël om de operaties van nabij op te volgen', zei hij in een video.

Ik heb beslist mijn bezoek aan de Verenigde Staten in te korten. Binnen enkele uren ontmoet ik president Trump en vlak daarna keer ik terug naar Israël om de operaties van nabij op te volgen.
Benjamin Netanyahu
Premier Israël

De raket maakte een huis met de grond gelijk, maar er vielen geen doden omdat een sirene de bewoners net op tijd waarschuwde. Volgens Israël zit Hamas, de radicale Palestijnse beweging die de Gazastrook bestuurt, achter de aanval. Hamas ontkent dat. Dat lijkt aannemelijk, want de Gazastrook ligt meer dan 100 kilometer van de plek waar de raket insloeg. Hoewel Palestijnse militanten regelmatig raketten op Israël afvuren, is het erg zeldzaam dat ze verafgelegen gebieden treffen. Volgens Hamas is het wel mogelijk dat door het slechte weer een raket per ongeluk werd gelanceerd. Begin maart kwamen nog twee raketten op Tel Aviv terecht die per abuis werden afgeschoten bij onderhoudswerken.

Populariteitsboost

In volle verkiezingsstrijd moet Netanyahu, die door zijn tegenstanders verweten wordt te laks tegen Hamas op te treden, nu bewijzen dat hij de zaak onder controle heeft. Hij beloofde meteen hard terug te slaan. Het Israëlische leger sloot de grensovergangen aan de Gazastrook en kondigde maandag aan twee bijkomende legereenheden naar Gaza te sturen en reservisten op te roepen.

Hoe dan ook is het een lastige situatie voor de premier: hij kan stemmen verliezen als hij niet krachtig genoeg optreedt, maar evengoed als Israëlische soldaten sneuvelen bij een groot militaire offensief.

Oud-generaal

Ook Netanyahu's bezoek aan de Verenigde Staten kadert in de hevige strijd die de verkiezingen van 9 april beloven te worden. Officieel is hij in Amerika voor het jaarlijkse congres van het American Israel Public Affairs Committee, een pro-Israëlische lobbygroep. Maar hij probeert er vooral zijn populariteit een boost te geven met een bezoek aan Trump.

Dat de Amerikaanse president vorige week opriep de Golanhoogten als Israëlisch grondgebied te erkennen was alvast een opsteker voor de premier die achtervolgd wordt door beschuldigingen van corruptie.

Volgens de peilingen dreigt hij bij de verkiezingen de duimen te leggen tegen centrumkandidaat en oud-generaal Benny Gantz. Die riep Netanyahu eerder op maandag op terug naar huis te keren. 'De realiteit waarin Hamas Israël tot een gijzelaar heeft veranderd, is ongekend en onpeilbaar. Netanyahu moet nu inpakken en terugkeren naar Israël om deze ernstige escalatie aan te pakken', schreef hij op Twitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud