Netanyahu dreigt met 'langdurige oorlog' in Gaza

Bij een Israëlische aanval werd maandagnacht het huis van Hamas-leider Ismail Haniyeh vernield. ©REUTERS

Na de relatieve rust bij het einde van de ramadan zijn de gevechten in de Gazastrook maandagnacht weer hevig losgebarsten.

Israëlische raketaanvallen hebben maandagavond en -nacht opnieuw 26 Palestijnse levens geëist in de Gazastrook, onder wie zeker negen vrouwen en vier kinderen. Tien Israëlische soldaten kwamen dan weer om het leven bij aanvallen van de Palestijnse groepering Hamas. Daarmee werd elke hoop op een snel staakt-het-vuren na drie weken van intense gevechten de kop ingedrukt.

'We zullen onze missie niet beëindigen vooraleer alle clandestiene tunnels vernietigd zijn, waarmee Hamas als enig doel heeft onze burgers, onze kinderen te vermoorden', zei de Israëlische premier maandagavond tijdens een televisietoespraak. 'We moeten ons voorbereiden op een langdurige oorlog.' Netanyahu eist dat Hamas zich eerst ontwapent, terwijl Hamas pas de wapens wil neerleggen als Israël zijn blokkade van de Palestijnse gebieden stopzet.

Daarmee blijven beide kampen de internationale druk negeren om een wapenstilstand na te streven. Zondagnacht hadden nochtans de Amerikaanse president Barack Obama en de VN-Veiligheidsraad daartoe opgeroepen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon liet zich dan ook scherp uit over Netanyahu en de leiders van Hamas, die hij een gebrek aan 'politieke wil' verweet. 'Ze moeten hun menselijkheid tonen als leiders. Wat ze nu doen, is onverantwoord en moreel verkeerd.'

Zondag was er nochtans even hoop op pacificatie in de Gazastrook. Aan de vooravond van het suikerfeest, waarmee maandag het einde van de vastenmaand ramadan gevierd werd, schroefden Hamas en Israël hun aanvallen gevoelig terug. In de loop van maandagmiddag flakkerde het geweld echter snel weer op. Israël maande ook duizenden Palestijnen aan hun huizen te verlaten, wat de prelude lijkt op nog hardere aanvallen. Onder meer een ziekenhuis en een vluchtenlingkamp werden daarbij getroffen. Maandagnacht werd ook het huis van Hamas-leider Ismail Haniyeh geviseerd. Daarbij werd schade aangericht, maar er vielen geen slachtoffers.

Omgekeerd stierven vijf Israëlische militairen toen ze oog in oog kwamen te staan met Hamas-strijders die via hun netwerk van clandestiene tunnels Israël trachtten te bereiden. Eerder waren maandag al vijf soldaten gestorven bij gevechten nabij Gaza-stad.

Na drie weken zijn tijdens de gevechten in de Gazastrook nu al zeker 1.113 Palestijnen, van wie het gros burgers, om het leven gekomen, alsook 53 Israëlische soldaten en drie Israëlische burgers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud