Advertentie
Advertentie

Netanyahu heeft meerderheid al op zak

©Photo News

Benjamin Netanyahu kan op meer dan de vereiste 61 zetels rekenen, en is daarmee goed op weg om binnen enkele dagen een nieuwe rechtse Israëlische regering te vormen.

Pas woensdag duidt de Israëlische president Reuven Rivlin officieel een formateur aan, die na de Israëlische verkiezingen van vorige week een nieuwe regering mag samenstellen. Als overduidelijke winnaar van de verkiezingen zal dat ongetwijfeld de huidige premier Netanyahu zijn. Hij behaalde met zijn partij Likoed 24 procent van de stemmen. Zijn veeleer linkse rivaal Isaac Herzog strandde op 19 procent. 

Maar enkele dagen voor Rivlin een formateur aanduidt, heeft Netanyahu al voldoende partners rond zich verzameld om een meerderheid te kunnen vormen in het parlement. Hij bevestigde maandag zeker op 67 van de in totaal 120 zetels te kunnen rekenen. Eenmaal 'Bibi' woensdag zijn opdracht krijgt, zal het dus snel gaan.

Een scherpe rechtse regering lijkt in de maak. Netanyahu zou de steun krijgen van twee nationalistische partijen, het Joodse Huis en Jisrael Beeténoe, en van twee Joodse religieuze partijen, het Verenigd Thora Jodendom en Shas. Ook de rechtste partij Kulanu schaart zich achter de premier. Een coalitie met zijn uitdager Herzog, een ander scenario dat de ronde deed, lijkt er dus niet in te zitten.

De voorgestelde regering lijkt ook aan te geven dat er tijdens de volgende legislatuur van Netanyahu weinig schot zal komen in een vredesproces met Palestina. In een bocht naar rechts tijdens de laatste dagen van de verkiezingscampagne stelde Netanyahu dat een tweestatenoplossing er onder hem niet zou komen. 

Nadat de overwinning binnen was, maakte hij weliswaar weer een bocht, en liet hij blijken dat een Palestijnse staat nog steeds mogelijk is, maar ‘enkel als de omstandigheden juist zitten’. Al gaf hij meteen mee dat de huidige omstandigheden niet voldoen. Met de voorgestelde partners aan boord zal er sowieso weinig animo zijn voor een scenario waarbij Israël en Palestina twee onafhankelijke staten zouden worden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud