Netanyahu mag als eerste regering proberen te vormen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, president Reuven Rivlin en voormalig legerchef Benny Gantz. ©EPA

De Israëlische president Reuven Rivlin gelooft dat Netanyahu de beste papieren heeft om uit de politieke impasse te geraken.

Rivlin heeft aan uittredend premier Benjamin Netanyahu gevraagd een nieuwe regering te vormen. Dat heeft hij woensdagavond aangekondigd.

55
zetels
Met de steun van zijn rechtse geallieerden en religieuze partijen heeft Netanyahu de steun van 55 verkozenen in de 120 zetels tellende Knesset.

Netanyahu riep zijn rivaal Benny Gantz meteen op om een eenheidsregering op de been te brengen, maar Gantz reageerde dat hij niet wil deelnemen aan een regering waarvan de leider riskeert in beschuldiging te worden gesteld voor fraude. De patstelling in de Israëlische politiek is dus nog niet voorbij. Netanyahu heeft 28 dagen om zijn opdracht te vervullen.

Impasse

Israël verkeert in een politieke impasse sinds de parlementsverkiezingen van 17 september. De centristische partij Blauw-Wit van Benny Gantz haalde 33 zetels in de Knesset. Het rechts-conservatieve Likoed strandde op de tweede plaats met 32 verkozenen in het parlement.

Met de steun van zijn rechtse geallieerden en religieuze partijen heeft Netanyahu de steun van 55 verkozenen in de 120 zetels tellende Knesset. Gantz komt met de steun van zijn linkse en Arabische bondgenoten maar aan 54 zetels.

Beste kansen

Rivlin verdedigde zijn keuze door erop te wijzen dat Netanyahu de beste kansen heeft. 'Hij word gesteund door 55 afgevaardigden, terwijl Gantz er maar 54 heeft en tien van de 54 verkozenen hebben aangekondigd dat ze niet in de regering zullen zetelen', zei hij.

Tien volksvertegenwoordigers van de Verenigde Arabische Lijst steunden de kandidatuur van Gantz voor het premierschap, maar engageerden zich niet tot een regeringsdeelname.

De verkiezingen van september waren al de tweede dit jaar, een unicum in de Israëlische politiek. Na de verkiezingen in april probeerde Netanyahu een rechtse regering te vormen. Maar toen dat mislukte, forceerde hij meteen nieuwe verkiezingen in de hoop zijn positie te versterken. Die gok draaide verkeerd uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud