Netanyahu noemt Iran grootste dreiging voor wereld

Netanyahu steekt een stuk van een drone in de hoogte op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München. ©AFP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is op de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie in München fel uitgevaren tegen Iran. Het land vormt ‘de grootste bedreiging voor onze wereld’, zei hij met een stuk van een drone in de hand.

De drone is vermoedelijk vorige week neergeschoten boven Israëlisch grondgebied. Volgens Israël was de drone afkomstig van Iran, waarop het land een Iraanse basis in Syrië bombardeerde. Bij die aanval werd een Israëlisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten.

Israël zal als dat nodig is niet alleen tegen Iraanse bondgenoten in het Midden-Oosten optreden ‘maar ook tegen Iran zelf’, aldus Netanyahu. ‘Israël zal niet toestaan dat het regime een strop van terreur om onze nek hangt.’

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, die later op de conferentie sprak, noemde de toespraak van Netanyahu ‘een grappenmakerscircus dat eigenlijk geen reactie verdient’. Zarif zei dat het neerschieten van een Israëlisch gevechtsvliegtuig na het bombardement van een Iraanse locatie in Syrië de zogenaamde onoverwinnelijkheid van Israël heeft aangetast. ‘Israël gebruikt agressie als beleid tegen zijn buurlanden’, zei Zarif.

Hij beschuldigde Israël van ‘massale represailles tegen zijn buren en dagelijkse invallen in Syrië en Libanon’. Israël gaat ervan uit dat Iran een permanente militaire aanwezigheid in Syrië nastreeft. Door Iran gesteunde troepen steunen de Syrische president Bashar al-Assad in de burgeroorlog die zijn achtste jaar ingaat.

’De hele toespraak probeerde die kwestie te ontwijken’, zei Zarif in reactie op Netanyahu. ‘Wat er in de afgelopen dagen is gebeurd, is dat de zogenaamde onoverwinnelijkheid (van Israël) is afgebrokkeld’, verwijzend naar het neerhalen van de straaljager op 10 februari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud