Netanyahu probeert met nieuwe verkiezingen hachje te redden

Voormalig minister van Defensie Avigdor Lieberman en premier Benjamin Netanyahu. ©REUTERS

De Israëlische premier is er nipt in geslaagd nieuwe verkiezingen uit te roepen. Zo kan hij waarschijnlijk alsnog aan de macht blijven, maar er staat meer op het spel dan enkel zijn politieke toekomst.

Voor het eerst in de geschiedenis van het land trekken de Israëli's twee keer in één jaar naar de stembus. Premier Benjamin Netanyahu is er met een kunstgreep in geslaagd nieuwe verkiezingen uit te roepen, nadat hij woensdag de deadline gemist had om een nieuwe regering te vormen. Net als bij de vorige verkiezingen in april hoopt hij de grootste partij te worden. 'We zullen winnen', riep hij vlak nadat het parlement met nieuwe verkiezingen in september had ingestemd.

Netanyahu's partij Likoed haalde in april 36 van de 120 parlementszetels binnen, slechts één meer dan zijn directe rivaal, ex-generaal Benny Gantz. Sindsdien onderhandelde de premier met een aantal rechtse en religieuze partijen om samen een regering te vormen. Daarbij botste hij op één grote stoorzender: de voormalige minister van Defensie Avigdor Lieberman, met wie hij al lang een grillige relatie heeft. De voorbije twee decennia waren de mannen zowel nauwe bondgenoten als bittere rivalen.

Onverteerbaar

Het is verbazend hoe gemakkelijk één man de hele staat Israël kan gijzelen voor zijn eigen belang.
Oppositielid

Het breekpunt was de wet die Lieberman wou doorvoeren, waardoor ook ultraorthodoxe Joden hun legerdienst moeten doen. Nu zijn ze daar van vrijgesteld, wat veel Israëli's onbegrijpelijk vinden. De wet bleek onverteerbaar voor de drie ultraorthodoxe partijen die Netanyahu nodig had om aan een meerderheid in het parlement te geraken. Likoed beschuldigde Lieberman ervan de kwestie enkel te gebruiken om Netanyahu te saboteren. 'Voor wat zetels en een honger naar macht sleurt Lieberman het hele land naar verkiezingen', zei een topman.

De impasse leidde tot grote zenuwachtigheid bij Netanyahu omdat woensdag de deadline van 42 dagen verliep die een Israëlische kandidaat-premier volgens de Israëlische wet heeft om een regering te vormen. Daarna kon de president in principe een andere kandidaat-premier aanstellen die dan 28 dagen had om een alternatieve coalitie te vormen.

Crime minister

Maar dat wou Netanyahu absoluut voorkomen. Niet alleen wil hij zijn plaatsje in de geschiedenisboeken verzilveren - deze zomer kan hij het record van David Ben-Gurion als Israëls langst zetelende premier breken - er is nog een prangendere reden. De premier wordt vervolgd in drie corruptiezaken, wat hem de bijnaam 'crime minister' opleverde. In oktober moet hij voor de rechter verschijnen. Hij hoopt tegen dan een wet aangenomen te hebben die hem immuniteit verschaft.

'Het is verbazend hoe gemakkelijk één man de hele staat Israël kan gijzelen voor zijn eigen belang. We krijgen enkel nieuwe verkiezingen zodat hij aan een vervolging kan ontsnappen', zei een lid van de oppositie gisteren. Ook veel Israëli's vinden dat Netanyahu te ver gaat. Vorig weekend betoogden duizenden tegen zijn pogingen om immuniteit te krijgen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect