Advertentie
opmerkelijk

Netanyahu schort ‘Palestijnenbussen' op na kritiek

Palestijnen met Israëlische arbeidsvergunningen stappen in een minibus die hen naar Israëlische steden brengt voor dagarbeid. ©EPA

Enkele uren na hun invoering schort de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de controversiële nieuwe vervoersregels voor Palestijnse arbeiders weer op.

‘Onaanvaardbaar’ zou Netanyahu het plan voor aparte Palestijnen-buslijnen genoemd hebben. Hij bevriest daarmee een plan uit zijn ministerie van Defensie. Het ‘doorgangspuntprogramma’ moest ervoor zorgen dat Palestijnse arbeiders die in Israël werken op het einde van hun werkdag door dezelfde controlepost gaan waar ze binnengekomen zijn.

Ook zouden Palestijnen geen gebruik meer mogen maken van buslijnen gebruikt door Israëlische kolonisten. Netanyahu’s defensieminister wou door een aparte busdienst en dito controle de veiligheid verhogen. Volgens een Israëlische ambtenaar kwam het plan er om ‘het komen en gaan van arbeiders die geen burgers zijn te controleren, voor veiligheidsredenen, zoals elk ander normaal land zou doen’.

De segregatie op openbaar vervoer in Judea en Samaria is een onnodige vernedering en een blamage voor het land en zijn bevolking
Isaac Herzog
Oppositieleider

Maar het plan kon op veel kritiek rekenen, zowel van oppositiekringen als binnen Netanyahu’s Likoed-partij. Oppositieleider Isaac Herzog twitterde: ‘De segregatie op openbaar vervoer in Judea en Samaria is een onnodige vernedering en een blamage voor het land en zijn bevolking,’ daarbij Bijbelse benamingen voor de Westoever gebruikend. Ook president Reuven Rivlin toonde zich blij met een opschorting van het plan.

De bevriezing komt er vlak voor Netanyahu de Europese Buitenlandchef Federica Mogherini in Jeruzalem ontmoet. De Europese Unie levert geregeld kritiek op Israëls beleid in de bezette Westelijke Jordaanoever.

Volgens Hussein Fuqahaa van de Palestijnse Arbeiders Vakbond hebben 45.000 tot 50.000 Palestijnen Israëlische arbeidsvergunningen. Nog eens zoveel zouden in Israël werken zonder toestemming.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud