Netanyahu vreest verkiezingsnederlaag

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. ©EPA

Volgens de eerste exitpolls zou Israëlisch premier Benjamin Netanyahu, al tien jaar aan de macht, minder zetels halen dan zijn uitdager Benny Gantz.

Voor de tweede maal in vijf maanden tijd is Israël dinsdag naar de stembus getrokken. En net als in april dreigen de verkiezingen vooral een politieke patstelling te veroorzaken.

Volgens de eerste exitpolls zijn de centrumrechtse Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu en Blauw-Wit, de centristische alliantie van oud-generaal Benny Gantz, opnieuw verwikkeld in een nek-aan-nekrace. De Israëlische openbare omroep voorspelt dat beide partijen 32 van de 120 zetels in de Knesset halen.

Volgens de commerciële zender Channel 12 stoot Gantz 'koning Bibi', aan de macht sinds 2009, echter van de troon met 34 tegen 33 zetels.

Dat is voor beiden sowieso een licht verlies tegenover de verkiezingen in april. Toen haalden beide partijen nog 35 zetels, waarbij Likoed iets meer stemmen haalde.

Kingmaker Lieberman

Sindsdien stak Netanyahu, die van 1996 tot 1999 al eens premier was, David Ben-Gurion, de oprichter van de staat Israël, voorbij al ’s lands langst regerende leider ooit. Maar een parlementaire meerderheid op de been brengen, bleek geen sinecure. Een coalitie met andere (extreem)rechtse en religieuze partijen lag voor de hand, maar oud-minister van Defensie Avigdor Lieberman lag dwars.

Liebermans partij Yisrael Beiteinu eiste dat ook ultraorthoxe joden legerdienst moeten doen, waar onbehapbaar is voor veel partijen waarmee Netanyahu een coalitie wil vormen. Liebermans rol als politieke kingmaker lijkt dinsdag echter nog groter geworden. Haalde Yisrael Beiteinu in april maar vijf zetels, dan stijgt dat aantal volgens de exitpolls naar negen of zelfs tien.

Lieberman, ooit een bondgenoot maar sinds enkele jaren een bittere rivaal, lijkt vooral aan te sturen op de val van ‘koning Bibi’. Hij ijverde tijdens de voorbije campagne voor een nationale eenheidsregering van Blauw-Wit en Likoed zonder Netanyahu aan het hoofd. Zo kan hij mogelijk Gantz, van 2011 tot 2015 opperbevelhebber van het Israëlische leger, in het zadel helpen.

Ook veel gewone Israëli’s lijken stilaan aan ‘Netanyahu-moeheid’ te lijden. De vele corruptieschandalen rond Netanyahu en zijn vrouw spelen de premier evenzeer parten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud