Nieuw bestand tussen Palestijnen en Israël

©AFP

Het staakt-het-vuren in de Gazastrook is maandagavond met 24 uur verlengd. Daarover zijn Israëlische en Palestijnse onderhandelaars het maandagavond eens geraakt in de Egyptische hoofdstad Caïro. Beide partijen hebben meer tijd nodig om een langdurig akkoord te bereiken, luidt het.

Eerder op de avond hadden Palestijnse bronnen gewag gemaakt van een wekenlang staakt-het-vuren, maar daarvoor blijkt het water tussen Israëli's en Palestijnen nog te diep. De verlenging van het huidige bestand met 24 uur moet de onderhandelaarsvan beide partijen nog wat meer tijd bieden om een duurzaam akkoord te bereiken.

Het huidige bestand dateert van vorige week woensdag en zou maandag om middernacht verstrijken. Maandag waarschuwde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog dat het Israëlische leger hard zou terugslaan indien de raketaanvallen vanuit Gaza hernomen zouden worden.

Vanuit Caïro meldt een Palestijnse onderhandelaar intussen dat een nieuw voorstel van de Egyptische bemiddelaars welwillend is onthaald door beide partijen.

'We hebben vooruitgang geboekt', zei de anonieme bron. Israël eist een complete demilitarisering van de Gazastrook, het Palestijnse Hamas een opheffing van de blokkade van het Palestijnse gebied. De nieuwe bloedige episode in de al 65 jaar aanslepende oorlog heeft sinds 8 juli al meer dan 2.000 Palestijnse mensenlevens geëist, onder wie 541 kinderen, zo stellen de autoriteiten in Gaza. Aan Israëlische kant lieten 64 soldaten en drie burgers het leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud