Nieuwe aanvallen ondanks staakt-het-vuren in Syrië

Oost-Ghouta, een rebellenenclave nabij hoofdstad Damascus, wordt al dagen lang bestookt door oorlogsvliegtuigen van het Syrische regime. ©AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties keurde zaterdag unaniem, met Russische steun, een resolutie goed voor een humanitair staakt-het-vuren in Syrië. Maar intussen werden al nieuwe aanvallen gemeld.

Een staakt-het-vuren van 30 dagen moet de levering van hulp en de evacuatie van zwaar gewonden mogelijk maken in Oost-Ghouta, een rebellenenclave nabij de hoofdstad Damascus die al dagenlang wordt bestookt door vliegtuigen van de Syrische regering. Daarbij zouden al minstens 500 burgerslachtoffers gevallen zijn. Waarnemers spreken van een van de bloedigste periodes in de Syrische burgeroorlog.

De vergadering van de VN-Veiligheidsraad liep nog vertraging op om een veto van Rusland, een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, te vermijden. Uiteindelijk stemde Rusland mee in met de resolutie.

Geweten

'Vandaag gaan we zien of Rusland een geweten heeft', zei de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley nog voor de vergadering. Eerder had Rusland al elf Syrië-resoluties geblokkeerd. De vertraging van de voorbije dagen liet Assad toe om verdere bombardementen uit te voeren.

Zweden en Koeweit dienden de ontwerpresolutie twee weken geleden in. De stemming was aanvankelijk donderdag gepland, werd uitgesteld naar vrijdag en dan uiteindelijk verplaatst naar zaterdag.

Nieuwe aanvallen

De vraag is nu of het Syrische regime het staakt-het-vuren respecteert. In eerste instantie lijkt alvast van niet. De aanvallen van het Syrische regime op Oost-Ghouta gaan ook zondag voort, ondanks de VN-resolutie voor een staakt-het-vuren in Syrië. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

'De raids zijn zondagochtend hernomen, met twee aanvallen in de sector van Chifouniya', aldus de ngo. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content