Advertentie
Advertentie

Nieuwe beelden tonen totale vernieling Nimrud door IS

©EPA

Er is een video opgedoken van de terreurorganisatie IS over de vernieling van de historische site Nimrud in Irak. Eerdere berichten hierover verschenen in maart, maar nu is ook te zien hoe de volledige site platgegooid werd.

In de loop van maart waren er al berichten over de vernieling van de historische site Nimrud door de terreurgroep IS. Nu bevestigen beelden de ravage.

De plek was wereldberoemd voor haar overblijfselen van de Assyrische hoofdstad Kahlu. De overblijfselen dateerden tot de 13de eeuw voor Christus. Later kreeg de plek de Arabische naam Nimrud. Onder andere koninklijke graven, paleizen en administratieve gebouwen stonden tot voor kort nog overeind.

Nimrud ligt in het noorden van Irak, enkele kilometers onder Mosul. ©Mediafin

 

Er is ook te horen hoe een militant verklaart dat God de Islamitische Staat zal prijzen voor de vernietiging van de site. Volgens een extreme interpretatie van de Islam zijn beeldhouwwerken, heiligdommen en altaren, die andere goden vereren, blasfemisch en moeten ze daarom vernietigd worden. 

De video toont militanten, die ijverig met voorhamers, elektrische werktuigen en bulldozers de historische site kort en klein slaan. Er is ook te zien hoe een gigantische rookwolk zich verspreidt na een explosie. Het is dus zeker dat de nachtmerrie van vele archeologen werkelijkheid geworden is. Eerder veroordeelde VN-secretaris Ban Ki-Moon de daad al als oorlogsmisdaad.

Nimrud ligt enkele kilometers onder het Noord-Iraakse Mosul, de op twee na grootste stad van het land. ©AFP
Eerdere berichten over de vernieling van Nimrud verschenen in maart, maar nu is ook te zien hoe de volledige site platgegooid werd. ©EPA
©EPA
©EPA
©AFP
Nimrud ligt enkele kilometers onder het Noord-Iraakse Mosul, de op twee na grootste stad van het land. ©EPA
Er is een video opgedoken van de terreurorganisatie IS over de vernieling van de historische site Nimrud in Irak. Eerdere berichten hierover verschenen in maart, maar nu is ook te zien hoe de volledige site platgegooid werd. ©AFP

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud