Advertentie

Noodtoestand in Egypte

De Egyptische president al-Sisi roept na de dubbele aanslag van IS de noodtoestand uit, voor drie maanden. ©AFP

De beslissing komt er nadat Egypte zondag werd opgeschrikt door twee aanslagen op kerken van koptische christenen.

Bij de aanslagen, opgeëist door Islamitische Staat, kwamen minstens 44 mensen om het leven in de noordelijke steden Tanta en Alexandrië. 

'We nemen maatregelen, in de eerste plaats de afkondiging van de noodtoestand voor drie maanden', zo reageerde de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi op de dubbele aanslag van IS. De noodtoestand dient om het land te beschermen, zei het staatshoofd. 

Tijdens een noodtoestand kunnen verdachten langer worden vastgehouden zonder proces. En de politie kan huizen doorzoeken zonder toestemming van een rechter.

Dat al-Sisi naar de noodtoestand grijpt, is ingegeven door de verwachting dat er nog aanslagen volgen. Het bezoek eind deze maand van paus Franciscus kan als magneet werken voor IS en andere extremisten die de christelijke minderheid in Egypte viseren.

Al-Sisi moet het voorstel binnen de week voorleggen aan het parlement. Daar wordt weinig tegenstand verwacht aangezien het parlement wordt gedomineerd door de achterban van de president.

Sinds het leger in 2013 zijn islamistische voorganger Mohamed Morsi verdreef, regeert al-Sisi autoritair over Egypte. Opposanten worden hardhandig onderdrukt, er is daarbij sprake van grove schendingen van de mensenrechten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud