Noors staatsfonds stapt uit bedrijven actief in Israëlische nederzettingen

©REUTERS

Het Noorse Government Pension Fund Global stapt uit ondernemingen die actief zijn in Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden. Volgens het fonds is de kans groot dat de bedrijven bijdragen aan mensenrechtenschendingen op de Westelijke Jordaanoever.

Het gigantische Noorse staatsfonds trekt zich terug uit het Israëlische bouwbedrijf Shapir Engineering and Industry en het vastgoedbedrijf Mivne Real Estate KD wegens hun betrokkenheid bij de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat laat het fonds donderdag weten. Eind 2020 had het fonds 1 miljoen dollar aan aandelen van Shapir en 12 miljoen dollar aan aandelen van Mivne in portefeuille.

Wat is het Noorse staatsfonds?

Het Noorse staatsfonds Government Pension Fund Global werd in 1990 opgericht. Het belegt de inkomsten van Noorwegen uit zijn olievelden voor de kust in plaats van ze meteen uit te geven. Zo kunnen de welvaart en de pensioenen in het land gehandhaafd worden als de oliebronnen zijn uitgeput.

Vandaag heeft het fonds 1.090 miljard euro onder beheer. Het belegt in meer dan 9.000 bedrijven, waaronder een 50-tal Belgische.

De bedrijven werden op vraag van het ethisch comité geschrapt 'omdat het onaanvaardbare risico bestaat dat ze bijdragen aan de systematische schending van de mensenrechten in een oorlog- of conflictsituatie'.

Shapir is als bouwbedrijf betrokken bij meerdere bouwprojecten in de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Mivne verhuurt industriële complexen op de Westelijke Jordaanoever die aan de nederzettingen gelinkt zijn. Volgens het ethisch comité zijn die nederzettingen in strijd met het internationaal recht en schaadt hun bestaan en voortdurende uitbreiding de Palestijnse bevolking in het gebied.

Massavernietigingswapens

Het grootste staatsfonds ter wereld, dat 1,5 procent van de wereldwijde aandelenmarkten inpalmt, laat zich al van in het prille begin door ethische maatstaven leiden. Het belegt niet in bedrijven die massavernietigingswapens maken of de mensenrechten aan hun laars lappen. Hoewel dat vanuit financieel oogpunt niet altijd het interessantst is, is de consensus onder de Noren dat het fonds geen geld mag verdienen met bedrijven die andere mensen het leven kosten.

Naast de twee Israëlische bedrijven schrapt het fonds ook het Japanse vrouwenmodebedrijf Honeys Holding omdat het de rechten van zijn werknemers schendt in twee fabrieken in Myanmar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud