Obama en NAVO waarschuwen Assad

De Amerikaanse president, Barack Obama, waarschuwt Syrië geen chemische wapens te gebruiken (Foto: AFP). ©AFP

De Amerikaanse president, Barack Obama, heeft zijn Syrische ambtgenoot, Bashar al-Assad, ervoor gewaarschuwd geen chemische wapens in te zetten tegen de Syrische bevolking. 'Anders dreigen ernstige gevolgen', luidde het. Ook de NAVO stak een waarschuwende vinger op.

De Verenigde Staten zijn er beducht voor dat het regime van de Syrische president, Bashar al-Assad, zich gaat wagen aan chemische oorlogsvoering.

'We beschikken over meerdere aanwijzingen dat het regime chemische bestanddelen aan het mengen is', zei een Amerikaanse functionaris maandagavond laat aan het Franse persagentschap AFP.

Volgens de functionaris gaat het om saringas. Dat is een erg giftig goedje dat zijn slachtoffers eerst volledig verlamt en daarna doodt. Omdat het zo'n gevaarlijk gas is, worden de verschillende bestanddelen ervan afzonderlijk bewaard om ongelukken te voorkomen.

Mengen

Maar de VS hebben nu naar eigen zeggen aanwijzingen dat het Syrische regime die verschillende bestanddelen wel degelijk aan het mengen is.

'Het gebruik van chemische wapens is totaal onaanvaardbaar. Als u de vergissing begaat die wapens te gebruiken, zullen de gevolgen groot zijn en u bent verantwoordelijk', zei de Amerikaanse president, Barack Obama, tot zijn Syrische ambtgenoot Assad.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, drukte haar bezorgdheid uit en richtte een 'serieuze waarschuwing' aan het adres van de Syrische leiders. 'Door chemische wapens te gebruiken wordt een rode lijn overschreden', luidde het.

De Jordaanse autoriteiten delen die mening. Het buurland van Syrië denkt dat een internationaal ingrijpen in Syrië onvermijdbaar wordt als Assad naar chemische wapens grijpt.

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, waarschuwde Assad dinsdagochtend voor het gebruik van chemische wapens.

Later op de dag klonken ook dreigende woorden op het hoofdkwartier van de NAVO. 'Als Syrië chemische wapens gebruikt, zal de internationale gemeenschap onmiddellijk reageren', zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

Damascus

De autoriteiten in Damascus lachten de berichten weg. 'We zullen dat soort wapens niet inzetten tegen onze bevolking, als we die wapens al zouden hebben', luidde het.

De veiligheidssituatie op het terrein wordt er inmiddels niet beter op. De Verenigde Naties lieten maandagavond weten hun operaties in Syrië stop te zetten omdat de veiligheid van de medewerkers niet kan worden verzekerd.

De Europese Unie sloot zich bij dat initiatief aan. Ze liet ook weten het aantal medewerkers in Syrië tot het absolute minimum te beperken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud