Obama juicht vertrek Maliki toe

Obama heeft het over de situatie in Irak tijdens zijn vakantie in Martha's Vineyard ©Photo News

De Amerikaanse president Obama is blij met de aanstelling van Haider al-Abadi als Iraaks formateur. Hij noemt het een belangrijke stap voor het land. De luchtaanvallen van de VS in het noorden gaan intussen door. ‘Hoewel de invloed ervan beperkt is’, klinkt het bij het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Maandag werd de Iraakse premier Maliki opzijgeschoven door president Fouad Masoum. Hoewel de man zelf weigert plaats te ruimen, waardoor in Bagdad een politieke machtsstrijd dreigt, was zijn partij er snel bij om een nieuwe man aan te duiden. Haider al-Abadi mag proberen een nieuwe, standvastige regering te vormen.

De Verenigde Staten scharen zich volledig achter Abadi. Dat liet president Obama maandagavond vanuit zijn vakantieverblijf in Martha’s Vineyard weten. De Amerikaanse president hoopt dat de kandidaat een inclusieve regering zal kunnen vormen. De sjiitische Maliki kreeg veel kritiek omdat hij er niet in slaagde de verschillende etnische groepen van Irak een stem te geven, zoals de soennieten en de Koerden.

Obama hamert erop dat het land nood heeft aan een politieke oplossing. ‘Er is geen militaire uitweg voor de problemen in het land.’

Intussen gaan de Amerikaanse luchtaanvallen in het noorden van Irak wel door, in de hoop een genocide te voorkomen bij de jezidi-minderheid. In totaal sloegen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen al vijftien keer toe. De jezedi's worden massaal bedreigd door de fundamentalisten van IS.

‘Maar het effect van de luchtaanvallen is maar tijdelijk’, klinkt het achter de schermen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. ‘Het is moeilijk om de opmars van IS in te dijken. Ze hebben hun tactiek veranderd. IS verspreidt zich nu meer en begeeft zich onder de burgerbevolking.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud