Olieprijs rondt kaap van 80 dollar

De sancties die de VS oplegt aan Iran doet de vrees voor een aanbordtekort weer toenemen. ©REUTERS

De Brentolie bereikte deze voormiddag een nieuwe mijlpaal. De grondstof klimt boven 80 dollar en zit op het hoogste peil in 3,5 jaar.

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Iran weer op de sanctielijst te zetten voedt de vrees voor een aanbodtekort. Analisten verwachten dat de sancties de Iraanse export van olie met minstens 400.000 vaten per dag doen krimpen.

Europese bedrijven doen voorlopig wel nog zaken met Iran. Maar de VS dreigen met sancties voor bedrijven die handel drijven met het Perzische land.

Gevaar voor economische groei

De olieprijs is dit jaar al een vijfde toegenomen. De aanbodbeperking die de olielanden van de OPEC onder elkaar hebben afgesproken, werpt zijn vruchten af. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) meldde gisteren dat de olievoorraden van de ontwikkelde landen het laagste peil in drie jaar bereikt hebben.

De stijgende olieprijs dreigt het wereldwijde economisch herstel in het gedrang te brengen. Het IEA waarschuwde dat de huidige prijzen voldoende hoog zijn om de consument pijn te doen. Het verwacht dat de vraag naar olie zal terugvallen. Een stijgende olieprijs vreet aan de koopkracht en maakt het voor bedrijven duurder om te produceren.
De olie-exporterende landen zijn dan weer de grote winnaars.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content