Olieprijs stijgt na Saoedische dreigementen

Het staatsoliebedrijf Saudi Aramco is een van de grootste spelers in de branche. ©REUTERS

Saoedi-Arabië heeft zijn tanden getoond in de zaak rond de verdwenen journalist Jamal Khashoggi.

De Brent-olieprijs stijgt maandag met bijna 1 procent naar 81,15 dollar per vat  na dreigementen van Saoedi-Arabië.

Het land zegt dat het hard zal terugslaan als er sancties komen na de verdwijning en dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. 'Saoedi-Arabië zal op elke maatregel reageren met een sterkere maatregel', zei het ministerie. Het wees ook fijntjes op zijn 'invloedrijke en vitale rol in de wereldeconomie'.

Sommige waarnemers vrezen dat de Saoedi's hun olierijkdom als politiek wapen zullen inzetten. Het zou van de oliecrisis van 1973 geleden zijn dat het koninkrijk zo'n drastische maatregel neemt. Saoedi-Arabië heeft de op een na grootste olievoorraad ter wereld en produceert miljoenen vaten olie per dag.

Onderzoek naar de kroonprins

De 82-jarige Saoedische koning Salman bin Abdulaziz bin al-Saud heeft intussen een onderzoek naar de verdwijning gevraagd. Zijn zoon, kroonprins Mohammed bin Salman, loopt in het vizier als mogelijke opdrachtgever voor de moord. Khashoggi was een criticus van Mohammed, die zich graag als hervormer presenteert maar in feite geen kritiek duldt. 

Saoedi-Arabië staat steeds meer onder druk nadat op 2 oktober een kritische journalist is verdwenen in het Saoedische consulaat in Istanboel. Volgens Turkije werd hij vermoord, in stukken gezaagd en in diplomatieke koffers naar buiten gesmokkeld, maar de Saoedi's ontkennen alles. 

Strenge straffen

De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag op Twitter onmiddellijk zijn minister van Buitenlandse Zaken naar Riyad te sturen. Vrijdag beloofde hij de Saoedi's 'streng te straffen' als blijkt dat de Turkse beschuldigingen waar zijn. Zijn uitspraak had een grote impact op de beurs van Riyad, die na de opening zondag met 7 procent omlaag dook. 

Trump staat niet alleen in zijn kritiek. Virgin-baas Richard Branson zette zijn projecten in het land on hold en meerdere topondernemers zegden hun deelname aan een Saoedisch topevenement later deze maand af.

De 59-jarige Khashoggi vluchtte vorig jaar naar de Verenigde Staten, waar hij voor The Washington Post werkte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud