'Ongeveer 500 patiënten met symptomen van gifgas in Douma'

Een kind krijgt zuurstof toegediend in de Syrische stad Douma. Het beeld dateert van zaterdag 7 april. ©BELGAIMAGE

De symptomen van naar schatting 500 Syrische patiënten die na de aanval van zaterdag op Douma behandeld werden, wijzen op het gebruik van giftige chemische stoffen, zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd.

De organisatie verwijst daarbij naar rapporten van zijn medische bronnen in het land.

Er waren met name symptomen van ernstige irritatie van de slijmvliezen, respiratoire insufficiëntie en ontregeling van het centrale zenuwstelsel, zegt de WHO in een persmededeling.

Meer dan 70 mensen die hun toevlucht zochten tot schuilkelders zijn volgens de rapporten gestorven, 43 van die overlijdens houden verband houden met symptomen die stroken met een blootstelling aan erg giftige chemicaliën.

'De WHO eist onmiddellijk vrije toegang tot het gebied om verzorging te bieden aan zij die getroffen zijn', zegt dokter Peter Salama, vicedirecteur-generaal voor noodsituaties, in de mededeling. De Wereldgezondheidsorganisatie coördineert de medische hulpverlening voor de ontheemden van Oost-Goutha en houdt zich klaar om hulp te verlenen in nieuwe gebieden in de regio zodra ze er toegang toe krijgt.

De organisatie herinnert de partijen in het conflict eraan dat elk gebruik van chemische wapens om schade toe te brengen, illegaal is volgens de internationale wetgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud