'Ontvoerde' Iraniër keert terug naar Iran

Shahram Amiri gaf bij aankomst in Teheran een persconferentie.

Shahram Amiri, de Iraanse wetenschapper die beweert te zijn ontvoerd door de Verenigde Staten, is donderdagochtend geland in Teheran. Hij ontkent betrokken te zijn bij het Iraanse nucleaire programma, zoals altijd werd beweerd.

Onder grote publieke belangstelling kwam Amiri aan op de Imam Khomeini-luchthaven van Teheran. Tijdens een persconferentie beschuldigde hij de VS opnieuw van ontvoering.

Amiri verdween begin juni 2009 op mysterieuze wijze tijdens een pelgrimstocht in Saudi Arabië. Het Iraanse regime beschuldigde Washington ervan de man te hebben ontvoerd. Maar de Amerikanen ontkenden iets met de zaak te maken te hebben.

Begin deze week dook Amiri plotseling op in Washington. Hij zocht er onderdak op de Pakistaanse ambassade, dat de belangen van Iran in de VS behartigt. En hij zei zo snel mogelijk terug te willen keren naar zijn land.

Gemarteld

In Teheran aangekomen vertelde Amiri dat hij maandenlang was vastgehouden in de VS. Hij zou door de inlichtingendienst CIA zijn ondervraagd. Volgens Amiri werd hij ook 'mentaal en fysiek' gemarteld. 'Ze dreigden me ook naar geheime gevangenissen van het Zionistische regime over te brengen', zei hij.

Sinds zijn verdwijning werd Amiri door de Westerse pers steeds omschreven als een kernfysicus die betrokken was bij het Iraanse nucleaire programma. De VS en andere Westerse landen beweren dat Iran werkt aan de ontwikkeling van kernwapens.

Wetenschapper

Volgens Amerikaanse media zou de CIA via Amiri informatie hebben bemachtigd over het nucleaire programma. Maar Amiri beweert niets te maken te hebben met dat programma. 'Ik ben maar een gewone wetenschapper', zegt hij.

De VS blijven volhouden dat ze niet betrokken waren bij de verdwijning van Amiri. Maar volgens de man werd hij onder druk gezet om te bekennen dat hij naar de Amerikanen was overgelopen met gevoelige informatie. Dat klopt niet, zegt Amiri, 'ik heb niets tegen mijn land gedaan'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud