'Operatie in Jemen kan zes maanden duren'

Koning Salman op de top van de Arabische Liga in Egypte. ©EPA

De Saudische koning Salman beschuldigt de Jemenitische Houthi-rebellen ervan de steun te krijgen van niet nader genoemde buitenlandse krachten om de regio te destabiliseren. Dat zei hij op een top van de Arabische Liga in Egypte.

De Saudische koning beklemtoonde dat de operatie die Saudi-Arabië in Jemen tegen de sjiitische rebellen leidt, niet zal stoppen tot de stabiliteit in het buurland is hersteld. Buitenlandse krachten zijn erop uit de regio te destabiliseren, zei hij. Alliicht bedoelde hij Iran, maar hij noemde geen namen. De koning sprak op de top in Sharm el-Sheikh, die zich buigt over de oprichting van een Arabische, multinationale troepenmacht en het conflict in Jemen.

De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sissi herhaalde op de top de nood om een Arabische troepenmacht op te richten, om de 'ongeziene bedreigingen van terroristische groepen' en de conflicten in de regio het hoofd te bieden. Volgens de Egyptische president zijn de Arabische landen bedreigd met fragmentatie. Hij ijvert voor zo'n troepenmacht om onder meer de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te bestrijden.

Volgens de Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi vormt de militaire interventie van de coalitie onder leiding van Riyad een test voor de creatie van een Arabische troepenmacht. Hij zei nog dat de operatie in zijn land zal duren tot de overgave van de sjiitische rebellen. Diplomatieke vertegenwoordigers van de Golfstaten lieten optekenen dat de militaire campagne tot zes maanden zou kunnen duren, waar eerder door Saudi-Arabië en bondgenoten van een maand was uitgegaan.

Gevechtsvliegtuig

Op het terrein beweren de Houthi-rebellen dat ze een gevechtsvliegtuig van de Arabische coalitie hebben neergeschoten en de piloot ervan hebben gevangengenomen. Die voerde bombardementen uit op de hoofdstad Sanaa.

Het zou gaan om een Soedanese piloot, wiens vliegtuig getroffen werd door luchtafweervuur, zo zei een verantwoordelijke van de sjiitische rebellen, zonder verdere details te geven.

De bewering volgt enkele uren op de aankondiging van Saudi-Arabië - dat de coalitie leidt - dat een F-15 van de coalitie was neergestort in zee ten zuiden Jemen door een technisch probleem. De twee piloten konden uit hun straaljager springen en zijn met Amerikaanse steun uit de Golf van Aden gered. Het is vooralsnog onduidelijk of beide incidenten met elkaar verband houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud