Overleg over Gazabestand hervat

In Tel Aviv betoogden zaterdagavond duizenden Israëli's voor vrede met de Palestijnen. ©EPA

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars praten in Egypte weer over een langdurig bestand in en om de Gazastrook. Maar de sfeer blijft gespannen. Zaterdagavond liet de radicale Palestijnse beweging Hamas weten het meest recente Egyptische voorstel voor een bestand te verwerpen. Israël eist dan weer serieuze veiligheidsgaranties voor het instemt met een staakt-het-vuren.

Vertegenwoordigers van de Israëlische regering, van de Palestijnse Autoriteit en van de radicale Palestijnse beweging Hamas namen zondagvoormiddag weer plaats aan de onderhandelingstafel in Egypte. Al meer dan een week pogen ze een akkoord te bereiken over een langdurig bestand in en om de Gazastrook.

De afgelopen dagen legden de Egyptenaren een plan op tafel dat een uitweg moet bieden uit het conflict tussen Israël en Hamas. Volgens de Egyptische krant Al Shorouk bestaat dat voorstel uit 11 punten.

Grensovergangen

De Egyptische bemiddelaars zouden voorstellen grensovergangen van de Gazastrook weer te openen. Daarnaast zouden ze erop aansturen de zone waarin de vissers van Gaza hun beroep mogen uitoefenen, uit te breiden.

De Palestijnse Autoriteit zou de wederopbouw van de Gazastrook moeten begeleiden. En de Palestijnen zouden zich ertoe moeten verbinden geen tunnels meer te bouwen die uitgeven op Israël.

Permanent

'We hebben die Egyptische plannen voor een permanent staakt-het-vuren met Israël verworpen', schreef Hamas-lid Izzat al-Resheq zaterdagavond op zijn persoonlijke Facebookpagina. 'We zullen nooit aanvaarden wat ze ons voorstelden', ging de Hamas-onderhandelaar voort. 

Tijdens de onderhandelingen in Egypte vroeg Hamas Israël om toestemming om een zeehaven en een vliegveld te openen in de Gazastrook. Maar de Israëli's willen zich daar nu nog net over uitspreken. 'Dat is iets wat aan bod kan komen tijdens gesprekken over een definitief vredesakkoord', klonk het. 

Fatah

Ondanks het verzet tegen het huidige Egyptische voorstel schoven vertegenwoordigers van Hamas zondag weer aan de onderhandelingstafel aan. De onderhandelaars van Fatah, de partij van Palestijns president Mahmoud Abbas, hopen 'binnenkort' op een akkoord. 

Maar de sfeer blijft erg gespannen. Dat bewezen uitspraken van de Israëlische premier, Benjamin Netayanhu, vlak voor de hervatting van het overleg in Egypte nog eens.

Veiligheidsgaranties

'We zullen niet instemmen met een langdurig bestand als we geen serieuze veiligheidsgaranties krijgen. Als Hamas denkt dat de beweging haar militaire verliezen kan omzetten in een politieke overwinning, dan vergist ze zich', zei Netanyahu bij aanvang van de wekelijkse ministerraad.

'Zolang de rust niet weergekeerd is, zal Hamas blijven lijden. Hamas moet niet denken dat de tijd in haar voordeel speelt. Wij zijn erg vastberaden', voegde de premier eraan toe.

Planning

Volgens de planning van de Egyptische bemiddelaars vinden zondag en maandag gesprekken plaats tussen de strijdende partijen. Die verbonden er zich vorige week toe om tot maandag middernacht een staakt-het-vuren in acht te nemen. Dat bestand moet de kans op een langdurig staakt-het-vuren vergroten. 

Het conflict barstte op 8 juli in volle hevigheid los. Israëlische soldaten beantwoordden raketaanvallen van Hamas aanvankelijk met bombardementen. Op 17 juli lanceerden ze eveneens een grondoffensief. Op 5 augustus - toen een eerste tijdelijk bestand inging - trok Israël zijn soldaten uit Gaza terug.

De oorlog kostte al aan meer dan 2.000 mensen het leven. De tol is het zwaarst aan Palestijnse kant. Het leeuwendeel van de Palestijnse slachtoffers zijn ook burgers.

Tel Aviv

Intussen betoogden zaterdagavond in Tel Aviv duizenden Israëli's. Die spoorden Israëlisch premier Benjamin Netanyahu ertoe aan de vredesgesprekken met de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas te hervatten.

Het was de grootste demonstratie van het Israëlische 'vredeskamp' sinds het begin van de vijandelijkheden tussen Israël en Hamas op 8 juli.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud