Palestijnen naar VN-Veiligheidsraad na nieuwe kolonisatiegolf

Een residentie in de wijk Har Homa. Israël wil er 400 extra 'units' bouwen. ©REUTERS

De Palestijnen dringen aan op een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad, nadat de Israëlische regering maandag heeft aangekondigd dat ze de bouw van 1.000 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem zal versnellen. Het vredesproces tussen de twee komt zo weer onder druk te staan.

‘Wij gaan aan de Veiligheidsraad vragen om deze nieuwe golf aan nederzettingen door de Israëlische regering te stoppen', zegt Nabil Abu Rudeineh, woordvoerder van de Palestijnse president Mahmud Abbas.

Israël kondigde maandag aan om de plannen voor de bouw van ongeveer 400 woningen in Har Homa en 600 woningen in Ramat Shlomo te versnellen. Dat zijn twee joodse kolonies in Oost-Jeruzalem. Onder andere de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Catherine Ashton, had kritiek op deze Israëlische beslissing.

Maar de Palestijnen willen nu actie zien. 'Wij horen dat verschillende mensen deze woningbouw sterk veroordelen. Maar ze komen er niet toe om Israël te dwingen hun activiteiten stop te zetten', zei de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki dinsdag. Daarom heeft de regering van de Palestijnse gebieden een spoedzitting bijeengeroepen om dit thema te bespreken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud