Palestijnse dorpen plat voor militair oefenkamp

foto Amir Cohen

Acht Palestijnse dorpen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zullen met de grond gelijkgemaakt worden. Zij moeten wijken voor het Israëlisch leger (IDF) dat de gronden wil gebruiken als oefenterrein voor het leger.

Dat schrijft maandag de Israëlische krant Haaretz. Het bevel tot sloop komt van het Israëlische ministerie van Defensie. Door het besluit zullen honderden Palestijnse dorpsbewoners in de zuidelijke regio Hebron verplaatst worden, ondanks hard bewijs dat de dorpjes al sinds 1830 bestaan.

 

Om de meer dan 1.500 bewoners naar de nabije stad Yatta te kunnen deporteren, worden zij beschuldigd van 'illegaal verblijf in een vuurzone'. Enig soelaas voor de Palestijnen: zij zullen hun landbouwgronden mogen bewerken en hun vee hoeden tijdens de weekends en de vakanties. Tenzij het leger dan oefent.

De dorpjes bevinden zich in een Area C-zone, dat is een gebied dat volledig onder Israëlische controle staat. Overigens worden de Palestijnen niet verplaatst uit bezorgdheid over hun veiligheid, maar omdat ze 'de oefeningen zouden durven bespioneren of wapens stelen voor terreurdoeleinden', luidt de uitleg van Defensie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud